Žlučníková dieta

Září 30, 2011 0 komentářů Sdílet Vidění:  7941
diéta pri žlčníkovom záchvate

Žlučníková dieta patří mezi léčebné diety. Některé potraviny zvyšují tvorbu žluči a nutí ji k vyprazdňování. Pokud patříte mezi ty, kteří zvládli akutní záchvat žlučníku, nejvhodnější žlučníková dieta pro Vás bude v první den jen trochu čaje.

Pokud se nedostaví komplikace na druhý den a následně na následujících 4-5 dní bychom se měli vzdát všech oblíbených jídel a postupně začít s nemastnou krupicovou kaší, suchary, bramborovou kaší, později přidat piškoty a takto postupně rozšiřovat svůj jídelníček. Po překonání chronického zánětu žlučníku je vhodné dietu držet delší dobu, i když se po určitém čase cítíte lépe.

Pro lidi s onemocněním žlučníku se jídlo připravuje speciální, jinak než jsme zvyklí. Potraviny dusíme, pečeme nebo vaříme, ale nikdy jídla nevyprážame, ani na oleji. Jídla obyčejně zahušťujeme zavářku, případně zaprášením moukou. Jíšku připravíme tak, že mouku opražíme na pánvi do růžova, následně přidáme vodu, povaříme, co jsme si nachystali a máslo, které bychom jinak už dávno použili, použijeme až do hotového jídla.

Povoleno maso pro žlučníkovou dietu je maso nemastné, bez šlach. Maso však musíte uvařit do měkka.

Mléko je povoleno konzumovat, ať už kyselé nebo sladké. Mléko je vhodné do omáček nebo moučníků. Mléko je také vhodné, pokud je zředěné s čajem, případně slabou kávou. Konzumaci vajec žlučníková dieta značně omezuje.

Samostatné vejce nekonzumujeme a snažíme se vyhýbat i žloutku. Bílek můžeme dávat do koláčů, vhodná je i pěna z našlehaného bílku s ovocem. Denně však můžeme zkonzumovat nejvíce 1 vejce.

Obylninové výrobky zavařujeme do polévek nebo z nich vytváříme moučníky a přílohy. Zásadně jejich opražíme na suché pánvi, tedy žádný olej. Po osmažená podlijeme vodou a až potom přidáme malé množství čerstvého másla nebo oleje.

Zeleninu konzumujeme pouze takovou, která není domýšlivá a podáváme ji jako přílohy k jídlům, do salátů, atd.

Vhodné ovoce při žlučníkové dietě je bez jadérek a bez slupky. Pokud se jadérka odstranit nedají (např. rybíz) protlačíme ovoce tak, aby vznikla ovocná šťáva. Hrušky nadýmají, takže jejich nepodáváme vůbec.

Foto © Jacek Chabraszewski - Fotolia.com

Přečtěte si více: Dieta pro děti




Diskuse k článku Žlučníková dieta

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Žlučníková dieta