Jalovec (Juniperus communis)

Červen 18, 2014 0 komentářů Sdílet Vidění:  2028
Koření borievka

Malé černé bobulky rostoucí na stálezelený keři znají lidé na celém světě. V některých částech světa se dokonce považovala tato rostlina za magickou. Lidé ji pálili při nemocných aby dezinfikovány vzduch či vyhnali zlé duchy. A nebyli daleko od pravdy. Jalovec dokáže někdy v lidském těle opravdové zázraky. Avšak pozor, těhotné ženy by se měly vyhýbat konzumaci jalovce, protože navzdory svým blahodárným účinkem na močové cesty ve velké míře zatěžuje ledviny. Navíc stimuluje dělohu což může v mnoha případech dokonce vyvolat potrat. Jalovec nesmí užívat ani lidé, kteří mají vážnější obtíže s ledvinami a není vhodná ani pro děti.

Jalovec je často využívanou kořením v kuchyni, ale je znám i jako ochucovadlo do různých nápojů, ať už se jedná o nápoje nealkoholické nebo alkoholické. Zajímavostí je, že latinský název jalovce - Juniperus pochází z holandského slova genever, ze kterého vznikl i název gin . Právě gin je nejznámějším alkoholickým nápojem, který je ochucován jalovcem.

Charaktetistika jalovce

Jalovce můžeme najít na keřích, které dosahují výšky približne 3 m. Jalovec je dvoudomá rostlina, ale na plody se mění pouze samičí exempláře rostoucí na šiškách tohoto celoročně zeleného jehličnanu. Jejich zrání je však velmi zdlouhavé. Dokud plody změní barvu ze zelené na černou často trvá i tři roky. Dozrálé plody jalovce je možné sbírat z keřů volně rostoucích v přírodě a to v podhorských a horských oblastech.

Účinky jalovce

Močopudně a dezinfekčně působící jalovec se uplatňuje nejen při chorobách močových cest, ale i při infekcích vylučovací soustavy či poruchách látkové výměny. Jalovec se mimo jiné využívá i při léčbě revmatismu a dny. Její účinky se využívají i při kožních chorobách . Zálibu v této rostlině mohou najít ženy s nepravidelnou menstruací. V každém případě je však důležité správné dávkování.

Využití jalovce v kuchyni

Jalovec se v kuchyni využívá jako koření již od nepaměti. Dodává chuť bramborám, omáčkám, dušenému masu či kysanému zelí. Přidává se i do marinovaných pokrmů a paštik. Jalovec je často využíván při přípravě zvěřiny. Zjemňuje chuť masa a dodává mu jemnou aromatickou chuť. Zavařená se k divine podává i jako příloha. V kuchyni využíváme sušené plody nebo listy například k grilovaným rybám. Maso opékané na borůvkovém dřevě, získá jemnou chuť.

Přečtěte si více: Liči


Diskuse k článku Jalovec (Juniperus communis)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Jalovec (Juniperus communis)