Avokádo

Květen 24, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  3809
Koření avokádo

Charakteristika avokáda

Avokádo, jak ho známe z našich supermarketů, je plodem stále zeleného stromu Persea americana a jeho název pochází z jazyka Aztéků, kteří ho označovali ovocem plodnosti. Má vejčitý tvar a drsnou nahnědlou nebo zelenou slupku. I když je považováno za ovoce, nemá charakteristickou sladkou chuť.

Původ avokáda

Avokádo pochází z Jižní Ameriky, odkud se rozšířilo do celého světa. Dnes je jeho největším producentem Kalifornie. Plody, které najdete v našich supermarketech pocházejí zejména ze Španělska a Izraele.

Nutriční složení avokáda

Avokádo je poměrně tučné, obsahuje až 20 % tuku. Tento tuk je však zdraví prospěšný, protože jde o tuk rostlinného původu. Obsahuje také karotenoidy, flavonoidy a fytosteroly. Obsahuje i velké množství vlákniny. Avokádo obsahuje také vitamín E, C a B1 a také draslík, železo a málo sodíku. Navíc, avokádo se řadí mezi nízkokalorické potraviny, jejichž konzumace se doporučuje i při redukčních dietách.

Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace avokáda

Avokádo se doporučuje zejména při cukrovce, protože rostlinné tuky nepohybují cholesterol naopak pomáhají ho snižovat ak tomu příznivě ovlivňuje hladinu triglyceridů. Pokud jste diabetik, může vám avokádo pomoci ve stravě nahradit oblíbené margaríny a másla. Jeho konzumace se doporučuje i při problémech s krevním oběhem a anémií. Avokádo je jedním z mála tropických ovoci doporučených v těhotenství na doplnění hladiny železa. Má také blahodárný vliv na zažívací ústrojí a pomáhá při žaludečních vředech, gastritidě a pomáhá i při problémech nervové soustavy.

Pěstování avokáda

Avokádo vypěstované z pecky může být hezkým interiérovým doplňkem. Postačí pokud pecku dobře umyjete a ponoříte ji do vody tak, aby polovina byla ponořena. Rostlinku necháme dostatečně dlouho klíčit ponořenou ve vodě, dokud se nevytvoří silnější kořínek. Přesadíme ho do výživného substrátu, přičemž nesmí být promočený. Je dobré upozornit na fakt, že z rostlinky vypěstované v našich podmínkách ze semínka, se plodů asi nedočkáte. Úrody pole přineslo by jedině rostliny, kterou bychom pěstovali ze sazenice, případně ze štěpu již rodící rostliny.

Použití avokáda

Avokádo se výborně hodí do salátů, ať už ovocných nebo zeleninových. Pokud se snažíte vyhnout nasyceným tukem z margarínů, nahraďte je ve vaší oblíbené pomazánce avokádem. Z avokáda se dá připravit i chutná příloha k těstovinám. Pokud ho plánujete tepelně zpracovávat, nejlepší je ho vůbec nevařit, přinejmenším ho co nejkratší tepelně upravovat.

Ilustrační obrázek: Fotolia.com

Přečtěte si více: Karambola (Čínská hvězda)


Diskuse k článku Avokádo

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Avokádo