Bezlaktózová dieta

30 září, 2011 0 komentářů Sdílet Vidění:  8226
bezlaktózová diéta

Intolerance laktózy a její léčba bezlaktózovou dietu

Lidé s problémy trávením laktózy nebo s nesnášenlivostí resp. intolerancí laktózy potřebují speciální dietní program s názvem bezlaktózová dieta Intolerance laktózy je enzymatická porucha, při které chybí nebo nefunguje činnost enzymu laktáza, který štěpí mléčný cukr laktózu na jednoduché cukry - glukózu a galaktózu. Člověk se s touto poruchou může narodit, nebo ji může během života získat.

Pokud organismus neprodukuje dostatečné množství laktázy, nerozloží mléčný cukr. To má za následek zvýšenou plynatost, nadýmání, kysele zapáchající průjem, křečovité bolesti nebo nepříjemné nafouknutí břicha. Existuje řada podob těchto diet ale všechny jsou založeny na dvou principech buď sníží množství požité laktózy, nebo rozloží mléčný cukr na glukózu a galaktózu ještě před jeho konzumací.

Stravování při bezlaktózé dietě

Mléko se nahrazuje výrobky bez lakózy nebo se sníženým obsahem laktózy. Jídla vyrobené z fermentovaného mléka jako zrající sýry a jogurty se mohou konzumovat. Laktázu jako doplněk výživy si můžete dokoupit ve formě tabletky a užívat ji před jídlem. Dietujúci nemusí ze své stravy zcela vyloučit nefermentované výrobky, ale může pít malé množství mléka spolu s jídlem, postupně začít s konzumací mléčných výrobků a pomalu zvyšovat jejich množství taky zrající sýry. Vhodné je pokud strava zahrnuje i bezlaktózové mléko, mléčné výrobky a jogurty s probiotickými kulturami. K bezpečným potravinám při laktózové intoleranci patří obiloviny, pečivo, chléb, ovoce, zelenina, polévky (samozřejmě bez mléka), luštěniny, tofu, maso a ořechy.

Příčiny vzniku laktózové intolerance

Hlavní příčinou vzniku laktózové intolerance je absence resp. nefunkčnost enzymu laktáza.

Vrozený deficit laktázy může mít 2 typy:

  1. autozomálně recesivní onemocnění, při kterém zcela chybí v tenkém střevě laktáza
  2. onemocnění, při kterém člověk laktázu má, ale je nefunkční

Klinické projevy jsou u obou typů deficitu laktázy stejné. Hned po narození po prvním požití mléka dochází k průjmu, zvracení, kolikovité bolestem břicha, dehydrataci a poškození ledvin.

U nedonošených novorozenců vyplývá intolerance laktózy u nedonošených novorozenců z nezralosti trávicího systému. Předčasně narozené děti dostávají speciálně upravené mléčné formule typu Nutrilon Low Lactose se sníženým obsahem laktózy.

Deficit laktázy u dospělých jedinců je nejčastějším typem a postihuje každého šestého dospělého člověka. Dospělý člověk má individuální redukovanou aktivitu laktázy, která mu toleruje individuální množství laktózy bez objevení se příznaků.

Přechodný deficit laktózy se nejčastěji vyskytuje u kojenců a batolat a je známou komplikací akutních průjmových onemocnění, po poškození střevní sliznice antibiotiky a chronickém zánětu střev (celiakie, ulcerózní kolitida). Přechodný deficit laktózy se po určitém čase a správné dietě upraví.

Vyšetření a diagnostika

Vyšetření laktózové intolerance se provádí pomocí výdechového laktóza - tolerančního testu. Test je velmi jednoduchý, nebolestivý a přesný. Po vypití roztoku laktózy se v pravidelném čase měří koncentrace vodíku ve vydechovaném vzduchu. V diagnostice laktózové intolerance se využívá anamnéza s podrobným popisem příznaků, klinický stav pacienta, kožní testy a laboratorní vyšetření specifických IgE protilátek proti bílkovině kravského mléka. Důkaz přítomnosti specifických IgE protilátek nám pomůže odlišit alergii od laktózové intolerance. Alternativou jsou orálně provokační testy s podezřelou potravinou, případně důkaz protilátek ve stolici.

Intolerance laktózy není alergie

Při alergiích se v lidském těle tvoří specifické protilátky proti danému alergenu a při laktózové intoleranci žádné specifické protilátky proti laktose netvoří. Existuje však alergie na mléko, což je reakce imunitního systému na mléčnou bílkovinu a trpí ní jen malé procento lidí. Lidé alergičtí na mléko nesmí konzumovat fermentované mléčné výrobky (jogurt, tvrdý sýr), ale i bezlaktózové mléčné výrobky a nepomohou jim ani enzymatické přípravky na bázi laktázy.

Pro koho je bezlaktózová dieta určena

Bezlaktózová dieta napomáhá zbavit se nepříjemných pocitů lidem, který trpí intolerancí na mléčné výrobky. Je třeba aby strava obsahovala hodně vápníku. Dieta je vhodná pouze pro lidi, kteří na základě lékařského vyšetření mají diagnostikovanou intoleranci na laktózu. Alergici na mléčné výrobky tuto dietu dovoleno dodržovat, naopak měly by vyhledat lékařskou odbornou pomoc, která jim poradí v řešení jejich problému.

Foto © Brebca - Fotolia.com

Přečtěte si více: Zelná polévka na hubnutí




Diskuse k článku Bezlaktózová dieta

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Bezlaktózová dieta

Komentáře nejsou povoleny.