Dieta žlučníková

15 října, 2011 0 komentářů Sdílet Vidění:  6089
žlčníková diéta

Některé potraviny zvyšují tvorbu žluči a nutí ji k vyprazdňování. Pokud patříte mezi ty, kteří zvládli akutní záchvat žlučníku, nejvhodnější žlučníková dieta pro vás bude v první den jen trochu čaje. Dieta žlučníková patří mezi léčebné diety.

Pokud se nedostaví komplikace na druhý den a následně na následujících 4-5 dní byste se měli vzdát všech oblíbených jídel a postupně začít s nemastnou krupicovou kaší, suchary, bramborovou kaší, později přidat piškoty a takto postupně jídelníček žlučníkové diety rozšiřovat. Po překonání chronického zánětu žlučníku je vhodné dietu držet delší dobu, i když se po určitém čase cítíte lépe.

Stravování při žlučníkové dietě

Pro lidi s onemocněním žlučníku se jídlo připravuje speciální, jinak než jsme zvyklí. Jídelníček při žlučníkové dietě naznačuje, že potraviny dusíme, pečeme nebo vaříme, ale nikdy jídla nevyprážame, ani na oleji. Jídla obyčejně zahušťujeme zavářku, případně zaprášením moukou. Jíšku připravíme tak, že mouku opražíme na pánvi do růžova, následně přidáme vodu, povaříme, co jsme si nachystali a máslo, které bychom jinak už dávno použili, použijeme až do hotového jídla.

Povoleno maso pro žlučníkovou dietu je maso nemastné, bez šlach. Maso však musíte uvařit do měkka.

Mléko je povoleno konzumovat, ať už kyselé nebo sladké. Mléko je vhodné do omáček nebo moučníků. Mléko je také vhodné, pokud je zředěné s čajem, případně slabou kávou. Konzumaci vajec žlučníková dieta značně omezuje.

Samostatné vejce nekonzumujeme a snažíme se vyhýbat i žloutku. Bílek můžeme dávat do koláčů, vhodná je i pěna z našlehaného bílku s ovocem. Denně však můžeme zkonzumovat nejvíce 1 vejce.

Obilné výrobky zavařujeme do polévek nebo z nich vytváříme moučníky a přílohy. Zásadně jejich opražíme na suché pánvi, tedy žádný olej. Osmažená jídla podlijeme vodou a až potom přidáme malé množství čerstvého másla nebo oleje.

Zeleninu konzumujeme syrovou a podáváme jako přílohú k jídlům, do salátů, atd.

Vhodné ovoce při žlučníkové dietě je bez jadérek a bez slupky. Pokud se jadérka odstranit nedají (např. rybíz) protlačíme ovoce tak, aby vznikla ovocná šťáva. Hrušky nadýmají, takže jejich nepodáváme vůbec.

Pokud máte zkušenosti se žlučníkovou dietou, nebo máte k žlučníkové dietě ověřené recepty, podělte se s námi o ně v diskuzi pod článkem.

Foto © AnitaS13 - Fotolia.com

Přečtěte si více: Dieta pro alergiky


Značky: léčebná dieta


Diskuse k článku Dieta žlučníková

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Dieta žlučníková