Léčebná dieta se zavádí při různých onemocněních, které mohou, ale také nemusí být způsobeny příjmem potravy.
Každá léčebná dieta se musí dodržovat, protože nemocný člověk je mnohem citlivější na složky potravin, které mu nevyhovují, více než zdravý člověk. Nemocný člověk dodržující léčebnou dietu se musí přizpůsobit dané dietě na základě svého zdravotního stavu, druhu a stadia onemocnění. Úprava stravy u nemocného člověka má obrovský vliv na vznik a průběh onemocnění, proto má výživa obrovský význam nejen výživný ale i léčebný.
Léčebný účinek diety se dosahuje tím, že se sníží nebo zvýší energetická hodnota, zařadí se nebo se vynechá některá nežádoucí poživatina, upraví se mechanická a termická úprava přípravy pokrmů, zamění se trojpoměru základních živin (cukry, tuky, bílkoviny).
Hlavním cílem léčebné diety je vyloučit, případně omezit složky potravy, které nepříznivě působí na zdraví člověka (cholesterol, sůl, bílkoviny), zajistit vhodnou biologickou a energetickou hodnotu potravin, pokrmy připravovat vhodným způsobem, v optimálním množství az vhodných surovin a hlavně zajistit pravidelné podávání jídel v daném čase během dne.
K nejznámějším léčebným dietám patří žlučníková dieta, dieta na srdce, nebo dieta při hypertenzi. Další léčebné diety můžete najít v sekci léčebných diet.
Diskuse k článku Léčebná dieta (podporující zdraví)
Powered by Facebook Comments