Nízkocholesterolová dieta

19 prosince, 2011 0 komentářů Sdílet Vidění:  4297

Nízkocholesterolová dieta je určena pro lidi, kteří trpí hyperlipoptroteinémiou, pro zdravé lidi, kteří mají pozitivní anamnézu pro aterosklerózu, lidem s komplikacemi aterosklerózy, lidem se sedavým způsobem života a pro lidi, kteří mají odchylky lipidového metabolismu, jako součást primární prevence aterosklerózy. Nízkocholesterolová dieta se může uplatnit i diabetiky, je však třeba dbát na příjem sacharidů. Také je vhodná pro lidi, kteří trpí nadváhou, protože má omezené tuky a energetický příjem.

Nízkocholesterolová dieta je charakteristická tím, že se významně sníží přívod cholesterolu v potravě. Další důležitou součástí nízkocholesterolové diety je, že se zvýší příjem polyenových mastných kyselin nad saturovaný. Je však třeba dbát na to, aby se celkový tuk v potravě nezvýšil.

Celkový energetický příjem v nízkocholesterolové dietě představuje 1760 kcal, tj. 7400 kJ. Z toho představují tuky 55g (30,5 %) , sacharidy 150g (52 %) , bílkoviny 75g (17,5 %) . Množství přijatého vitamínu C je 90 mg a množství přijatého cholesterolu pod 300 mg.

Při nízkocholesterolové dietě upřednostňujeme vaření, grilování, dušení, opékání na sucho, jater v mikrovlnné troubě nebo nasucho.

Foto © Marco Mayer - Fotolia.com

Přečtěte si více: Dieta při chorobe dna




Diskuse k článku Nízkocholesterolová dieta

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Nízkocholesterolová dieta