Džusová dieta

1 listopadu, 2011 0 komentářů Sdílet Vidění:  9208
džúsová diéta

Charakteristika džusový diety

Džusový půst, nebo džusová dieta je krátkodobým dietním programem stejně jako všechny, které jsou složeny pouze z jednoho druhu potravin-ovoce, zeleniny, nebo jiných rostlinných šťáv. Tyto druhy dietních programů jsou vhodné při plánované očistě těla od toxinů a těžkých kovů. Takové krátkodobé očistné detoxikační programy doporučuje i ajurvéda jako první krok při léčbě artritidy, kolitidy, deprese, rakoviny, případně jako prevenci při kouření.

Jako doplněk k džusový dietě, tedy ku konzumaci čerstvě odšťavených koktejlů ze zeleniny a ovoce se doporučuje pravidelný pohyb v podobě cvičení.

Původ džusový diety

Tato očistná džusová terapie je populární zejména v Kanadě a Spojených státech, ačkoli původně byla vyvinuta v Německu v 19. století. Klade důraz především na prevenci chorob a doporučuje neinvazivní formu doplňkové terapie. Neupravená ovocná nebo zeleninová šťáva je nejlepší formou očisty a doplnění vitamínů.

Třetím faktorem, který přispěl k zájmu o tento druh redukčního programu, jsou 70. léta 20. století a rozšíření veganství a vegetariánství. Lidé, kteří se snaží vytěsnit ze svého jídelníčku maso, ať už ze zdravotních, náboženských nebo z důvodů souvisejících se životním prostředím, často sahají právě po očistě prostřednictvím šťáv. K nejznámějším zastáncům tohoto redukčního programu patřily v roce 1980 Bernard Jensen a Jay Kordich, kteří oba patřili mezi tzv. striktních vegetariánů. Oba pánové se výrazně přičinili o popularitu "džusových půstů."

Popis džusový diety

Džusová dieta se zaměřuje na krátkodobou konzumaci ovocných a zeleninových šťáv během dne. Jediným povolením je pití čisté vody, případně konzumace ovoce a zeleniny.

Doporučujeme vyhnout se džusovému půstu během teplých letních dnů, případně během dovolených v tropických oblastech. Většina lidí podstupuje krátkodobý očistný program jednou maximálně dvakrát ročně. Stejný účinek však má i zařazení jednoho "džusového" dne do týdne.

Doporučuje se začít už 7 - 10 dní předem omezit příjem stimulantů (káva, čaj, kakao a kolové nápoje), alkoholické nápoje, živočišné maso, ryby, vejce a mléčné výrobky a produkty z rafinovaného cukru. Strava by se v tomto období měla skládat z ovoce, zeleniny a luštěnin.

Pokud se již pro tento program rozhodnete, doporučuje se zachovat příjem tekutin v množství 1 - 2 litry čistých ovocných a zeleninových šťáv. Jak doplnění se doporučuje ještě 6 sklenic teplé čisté vody. Někteří léčitelé a terapeuti doporučují i pití bylinkových čajů.

Ovocná a zeleninová šťáva by měli být čerstvě odšťavněné. Balené džusy se nedoporučují, protože je v nich často vysoký obsah konzervantů a přídatných látek. Balené šťávy navíc často probíhají procesem pasterizace, kde se při vysokých teplotách ničí většina enzymů a vitamínů. Siahajte po organických plodinách, nejlépe přímo od pěstitele.

Při přípravě šťávy zvolte raději kombinaci druhů zeleniny a ovoce. Zkonzumovat byste ji měli do půlhodiny po odšťavnění. Po uplynutí této doby se začínají rozkládat živiny obsažené v odstavených nápoji.

Existuje celá řada receptů a publikaci, kde najdete tipy jak správně zvolit kombinace druhů ovoce a zeleniny. Nejčastěji používané a zároveň doporučené druhy ovoce a zeleniny jsou: petržel, kapusta, mangold, celer, špenát, většina Brassica, mrkev, sladké brambory, hrozny, jablka, meloun, ananas a jahody. Jako ochucovadlo můžete přidat bylinky (fenykl, máta, bazalka, zázvor). Použít můžete i aloe vera gel.

Důležitou součástí džusový diety je používání projímadel, případně klystýrů, kvůli očistě dolních partií trávicího traktu. Šťávy totiž neobsahují tolik vlákniny, aby zůstala zachována peristaltika střev. Pokud by se pohyblivosti střev nedopomohlo, začali by se postupně odpadní látky a toxiny ve střevech hromadit a následně proniknout do krevního řečiště.

Jak je potřebný plynulý přechod z klasické stravy na dietní režim, po ukončení džusového půstu je nutný plynulý přechod zpět. V první den se doporučuje zařadit dva kusy ovoce, rozděleno na dvě části. Další dny postupně v menších množstvích zařazujte zeleninu, která neobsahuje škrob (špenát, cuketa), zelené druhy salátu, hnědou rýži, kuřecí maso a nakonec i mléčné výrobky a vejce.

Funkce džusový diety

Džusovou dietu si vybírají lidé z mnoha důvodů. Často jsou to náboženské a duchovní důvody, zdravotní důvody nebo čistě jen detoxikace.

Džusový půst je forma očisty, která je oblíbená v ájurvédské medicíně a východních náboženstvích. Očistou organismu, podle učení těchto náboženství, je dosáhnout duchovní očistu. Doporučuje se já lidem, kteří se léčí ze závislosti na alkoholu, drog a kouření. Jako vedlejší efekt tohoto dietního programu je údajně i úleva od psychického stresu.

V rámci detoxikace se džusový půst osvědčil jako prostředek odstranění některých škodlivých živin z těla. Za pár dní se snadno zbavíte těžkých kovů, různých chemických látek, které nám do organismu proniknou z prostředí, nebo i toxinů nahromaděných v trávicím traktu.

Pomocí šťáv se, podle medicínských studií, dají zmírnit příznaky a působení některých chorob a medikamentózní léčby. Osvědčila se při artritidě, autoimunitních onemocnění, depresí, roztroušené skleróze a údajně zmírňuje vliv a účinky chemoterapie.

Výhody džusový diety

Tato redukční dieta, kromě okamžitého váhového úbytku, přináší i úlevu při problémech s trávením a problémech s dráždivým střevem. Průměrný váhový úbytek se pohybuje na úrovni 1,5 až 3 kilo u dospělého člověka.

Rizika džusový diety

Mezi hlavní zdravotní rizika džusové diety patří metabolické záchvaty u pacientů s cukrovkou, mdloby, průjem, dehydratace, nedostatek proteinů a vápníku. Mezi méně závažné nežádoucí účinky patří bolesti hlavy, únava, zácpa, akné a zvýšené pocení.

Obecně platí, že předtím, než se odhodláte podstoupit redukční program, je třeba poradit se s praktickým lékařem.

Džusový půst se nedoporučuje těhotným ženám, dětem, pacientů s diabetem, hypoglykémií, mentální anorexií, bulimií, onemocněním jater, podvýživou nebo onemocněními tlustého střeva.

Džusová dieta by neměla trvat více než 4 dny bez lékařského dohledu.

Z ekonomického hlediska je to potenciálně drahá forma hubnutí. Pokud nemáte doma odšťavňovač, připravte si hotovost. Organické a bio ovoce a zelenina jsou také poměrně dražší než plodiny neznámé kvality. Počítat třeba i s náklady na projímadla a klystírové terapie.

Jaké jsou vaše zkušenosti s džusovou dietou? Podělte se o ně v diskuzi pod článkem, děkujeme!

Foto © Africa Studio - Fotolia.com

Přečtěte si více: Dieta žlučníková


Značky: redukční dieta


Diskuse k článku Džusová dieta

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Džusová dieta