Badyán si jen velmi těžko splést s jiným kořením, díky jeho plodu ve tvaru osmicípé hvězdy. Badyán je také nazýván i hvězdný anýz, má téměř rovný olej jako anýz a mají tutéž aroma. Badyán pochází z Indie, v současnosti se však nejvíce pěstuje v Číně, kde má i široké uplatnění v čínské přírodní medicíně. Badyán je stálezelený strom a jeho plody se přidávají do rybích omáček. Jeho éterický olej, anethol, používají k dochucování likérů v Itálii, Německu a ve Francii. Tyto likéru se nazývají pastis a anýzovka.
Charakteristika badyánu
Badyán je příbuzný magnólie. Plody anýzu se začínají sbírat, až když má strom 6 let. Když má strom již 15 let, jeho plody lze sklízet až třikrát do roka. Z badyánu se využívá i kůra stromu. Rozemletá kůra se používá jako kadidlo. Japonský badyán je považován za posvátnou rostlinu a proto se často sází v okolí kostelů a hrobů.
Účinky badyánu
- žutím semen badyánu se dobře osvěží dech
- má močopudné účinky
- povzbuzuje chuť k jídlu
- zmírňuje nadýmání
- zmírňuje koliku a symptomy akutního revmatismu
- pomáhá při zácpě a při problémech s ledvinami
- ochucují se s ním léky proti kašli
Využití badyánu v kuchyni
Badyán se přidává do pikantních jídel z kachna a vepřovice. Číňané přidávají badyán i do kávy a čaje, aby tak umocnily jejich chuť. Chcete-li při vaření zvýraznit anýzovou chuť, je lepší použít badyán jako anýz. Badiánovým olejem si můžete ochutit i různé nápoje.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku Badyán (Illicium verum)
Powered by Facebook Comments