Badyán (Illicium verum)

17 září, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  5137
Koření korenina badián

Badyán si jen velmi těžko splést s jiným kořením, díky jeho plodu ve tvaru osmicípé hvězdy. Badyán je také nazýván i hvězdný anýz, má téměř rovný olej jako anýz a mají tutéž aroma. Badyán pochází z Indie, v současnosti se však nejvíce pěstuje v Číně, kde má i široké uplatnění v čínské přírodní medicíně. Badyán je stálezelený strom a jeho plody se přidávají do rybích omáček. Jeho éterický olej, anethol, používají k dochucování likérů v Itálii, Německu a ve Francii. Tyto likéru se nazývají pastis a anýzovka.

Charakteristika badyánu

Badyán je příbuzný magnólie. Plody anýzu se začínají sbírat, až když má strom 6 let. Když má strom již 15 let, jeho plody lze sklízet až třikrát do roka. Z badyánu se využívá i kůra stromu. Rozemletá kůra se používá jako kadidlo. Japonský badyán je považován za posvátnou rostlinu a proto se často sází v okolí kostelů a hrobů.

Účinky badyánu

  • žutím semen badyánu se dobře osvěží dech
  • má močopudné účinky
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • zmírňuje nadýmání
  • zmírňuje koliku a symptomy akutního revmatismu
  • pomáhá při zácpě a při problémech s ledvinami
  • ochucují se s ním léky proti kašli

Využití badyánu v kuchyni

Badyán se přidává do pikantních jídel z kachna a vepřovice. Číňané přidávají badyán i do kávy a čaje, aby tak umocnily jejich chuť. Chcete-li při vaření zvýraznit anýzovou chuť, je lepší použít badyán jako anýz. Badiánovým olejem si můžete ochutit i různé nápoje.

Ilustrační foto: 123rf.com

Přečtěte si více: Lékořice (Glycyrrhiza glabra)


Diskuse k článku Badyán (Illicium verum)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Badyán (Illicium verum)