Čili papričky (Capsicum frutescens)

31 srpna, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  4448
Koření čili papričky

Chilli aneb čili papričky jsou příbuzné sladké roční paprice, vyznačují se však velkou štiplavostí. Chilli papričky (feferonky) mají širokou škálu barev - od žluté, přes krémovou, červenou, purpurovou, zelenou až po černou.

Charakteristika chilli papriček

Do Evropy se dostaly chilli papričky z Jižní Ameriky. V Jižní a Střední Americe je pěstovali už před více než 9000 lety, dnes se již pěstují po celém svět. Chilli papričky dorůstají do výšky 2 metrů a rostou na nich štíhlé nebo kulaté plod . Po usušení se plody používají jako hlavní přísada do tabasca nebo kajenského pepř . V Mexiku jsou chilli papričky velmi oblíben , před vařením z nich však odstraňují semena.

Účinky chilli papriček

  • stimulační účinek
  • pomáhají trávení
  • mají výborné antibakteriální vlastnosti
  • odstraňují pocity chladu
  • obsahují 2x tolik vitamínu C, jako citrusové plody
  • pomáhají při léčbě nachlazení a kašli
  • při konzumaci chilli papriček se uvolňují endorfiny, které zlepšují náladu

Využití chilli papriček v kuchyni

Čerstvé nebo sušené chilli papričky lze přidávat do různých pokrmů - do polévek, omáček, nebo při přípravě masa a ryb. Lze je použít při přípravě pokrmů, jako jsou guacamole, moli poblano nebo do Yucatánském polévky. Chilli papričky možná i ugrilovat, dokud nezačne dužina trochu dýmat a nevzniknou na paprice puchýře. Takto připravené chilli papričky se konzumují ještě za horka.

Zmírnit pálivost chilli papriček možno tak, že jejich opláchnete pod studenou vodou. Chilli papričky se používají při výrobě tzv. kajenského pepře, kdy se rozdrcené chilli papričky smíchají spolu s kmínem, majoránkou nebo česnekem. Také se přidávají do prášků kari, díky čemuž jim dodávají výrazně ostrou chuť. Na vaření je nejlepší používat čerstvé chilli papričky.

Nadměrné konzumování chilli papriček může poškodit povrch sliznic, vyvolat trávicí potíže a problémy s ledvinami.

Ilustrační foto: Fotolia.com

Přečtěte si více: Zázvor (Zingiber officinale)


Diskuse k článku Čili papričky (Capsicum frutescens)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Čili papričky (Capsicum frutescens)