Voňatka citronová patří v našich zeměpisných šířkách k poměrně novému koření, lze jí však zakoupit ve více supermarketech. V obchodech se speciální výživou jí dostat zakoupit buď v čerstvé nebo sušené formě. Někdy se Voňatka označuje i indonéským jménem sereh. Její výrazné citronové aroma a chuť je výborná při přípravě pokrmů s kari. Oblíbenou součástí jídel je v malajziskej, thajské či indonéské kuchyni.
Charakteristika citronové trávy
Citronová tráva je původem z jihovýchodní Asie, je to vytrvalá rostlina, která může narůst až do výšky 2 metrů. Voňatka citronová má dlouhé, tenké listy, které po rozdrcení velmi intenzivně voní. Květy jsou zelené s červeným nádechem. Voňatku citronovou lze pěstovat i doma, nejlépe se jí však daří ve sklenících.
Účinky citronové trávy
- u malých dětí se využívá na zlepšení trávení
- má insekticidní účinky, venkovní užívání je vhodné proti vším, svrabu a trichofýcii
- pomáhá při plísňových onemocněních nohou
- zmírňuje horečnaté stavy
Využití citronové trávy v kuchyni
Stonky a listy citrónové trávy můžete posekat a použít je stejně při přípravě jídel, jako cibuli. Můžete je přidat k masovým pokrmům nebo při přípravě jídel s kari. Jemně nasekané listy citrónové trávy můžete použít těsně před dokončením na dochucení jídel.
Sereh, prášek podobný koření kari, obsahuje usušené listy korýše. Toto koření se využívá při přípravě masa a ryb v juhovýchodoázijskej kuchyni.
Jemně nasekané listy citrónové trávy jsou vhodné i na zdobení chlazených nápojů.
Usušené listy citrónové trávy jsou vhodné i při přípravě čajů. Usušené listy zalijte vroucí vodou, nechte je pár minut louhovat, slijte a čaj vypijte.
Ilustrační foto: 123rf.com.
Diskuse k článku Citronová tráva (Voňatka citronová, Cymbopogon citratus)
Powered by Facebook Comments