Hořčici znají a využívají lidé na celém světě. Její chuť už od nepaměti dokáže oživit nejedno jídlo. Předpokládá se, že hořčice se všestranně využívala již ve starém Římě. Nejčastěji její semena mísily s moštem, na základě čehož z latiny vznikl anglický název hořčice - mustard (mustum = mošt a arder = pálit). Hořčice má velké množství druhů a využití. U nás se s ní často setkáváme zejména v podobě žlutohnědé pasty. Bez povšimnutí však nezůstávají ani její semena či listy. Zajímavý na hořčici je i fakt, že má vlastní mezinárodní den, který se slaví první sobotu měsíce srpna v Muzeu hořčice v Mount Horeb.
Charakteristika hořčice
Hořčice je štíhlá zelená rostlinka se zlatožlutými kvítky, která obvykle dorůstá do výšky jednoho metru. Pěstuje se v různých částech světa, je nenáročná, ale nejlépe se jí daří v mírném pásmu. Její hnědé až načervenalé semena mají široké využití v kuchyni, ale také v lékařství.
Účinky hořčice
Z hořčičných semen se vyrábějí tzv. hořčičné náplasti. Jedná se o semena hořčice bílé, které dokáží zmírnit revmatické záchvaty, utišit bolest svalů či dokonce napomoci při léčbě omrzlin. Důležité je však být s používáním hořčice opatrný. Hořčičné obklady mohou totiž lidem s citlivější pokožkou způsobit spálenině.
Využití hořčice v kuchyni
Hořčičná semena se v kuchyni využívají několika způsoby. Z mletých semen je výborné štiplavé koření, které rozdílné reaguje na teplotu vody. Studená voda jeho pálivost zachovává, ale naopak v horké vodě se štiplavost může snížit nebo dokonce ztratit. Celá semena se přidávají do octových nálevů a do speciálního kari koření. Všeobecně známá pasta se přidává do různých jídel a omáček. Hořčice se podává i samostatně jako příloha k sýrům či masu. Využití listů a květů není tak rozsáhlé. Listy hořčice je možné vařit jako zeleninu, květiny je možné v létě přidávat do salátů. Znáte chutné a zdravé recepty, ve kterých se využívá hořčice? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem přátelé, děkujeme!
Diskuse k článku Hořčice (Brassica nigra)
Powered by Facebook Comments