Kapary se stávají stále populárnější. Setkat se s nimi můžeme v kuchyních na celém světě. Jsou přísadou v salátech, v olivové pasty, zda v omáčkách.
Charakteristika kapary
Kapary známe jako rostlinu s lesklými, tlustými listy a světlými květy, které mají tyčinky purpurové barvy. Jejich nádherné květy však rychle odkvetou. Kapary je možné pěstovat ve sklenících, ale dokáží růst i divoce zejména v mírném pásmu a Středomoří.
Účinky kapary
Kapary dokáží navodit chuť do jídla či zlepšit trávení. Jejich konzumace může také přivodit pocity vitality a říká se, že mají pozitivní vliv na imunitní systém. Jsou močopudné a pomáhají i při průjmu a zažívacího střevním infekcím. Z květních pupenů se vyrábí čaj, který dokáže ulevit od kašli.
Využití kapary v kuchyni
Kapary se v kuchyni často přidávají do omáček například do oblíbené tatarské omáčky. Jejich štiplavá chuť se hodí k mastným rybám a slaným jídlům. Použít je můžeme i při přípravě hovězího masa.
Foto: Fotolia.com
Diskuse k článku Kapary (Capparis spinosa)
Powered by Facebook Comments