Kapary (Capparis spinosa)

23 června, 2014 0 komentářů Sdílet Vidění:  4978
Koření

Kapary se stávají stále populárnější. Setkat se s nimi můžeme v kuchyních na celém světě. Jsou přísadou v salátech, v olivové pasty, zda v omáčkách.

Charakteristika kapary

Kapary známe jako rostlinu s lesklými, tlustými listy a světlými květy, které mají tyčinky purpurové barvy. Jejich nádherné květy však rychle odkvetou. Kapary je možné pěstovat ve sklenících, ale dokáží růst i divoce zejména v mírném pásmu a Středomoří.

Účinky kapary

Kapary dokáží navodit chuť do jídla či zlepšit trávení. Jejich konzumace může také přivodit pocity vitality a říká se, že mají pozitivní vliv na imunitní systém. Jsou močopudné a pomáhají i při průjmu a zažívacího střevním infekcím. Z květních pupenů se vyrábí čaj, který dokáže ulevit od kašli.

Využití kapary v kuchyni

Kapary se v kuchyni často přidávají do omáček například do oblíbené tatarské omáčky. Jejich štiplavá chuť se hodí k mastným rybám a slaným jídlům. Použít je můžeme i při přípravě hovězího masa.

Foto: Fotolia.com

Přečtěte si více: Koriandr (Coriandrum sativum)


Diskuse k článku Kapary (Capparis spinosa)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Kapary (Capparis spinosa)