Kardamom patří mezi koření, které jsou nejvíce ceněné, je velmi drahé koření a cenově se řadí hned po šafránu a vanilce. Existuje několik druhů kardamomem. Kardamom se používá v kuchyni i v léčitelství již od nepaměti.
Charakteristika kardamomu
Kardamom pochází z tropických deštných pralesů v Indii. Pěstují ho také na Srí Lance, Thajsku a ve Střední Americe. Nejkvalitnější kardamom však pochází z deštných pralesů na malaborském pobřeží. Kardamom je dvoumetrový keř s bílými květy se nažloutlými konci.
Účinky kardamomu
- pomáhá při trávicích potížích a při vadném žaludku
- používá se při oživení činnosti ledvin
- je vhodný při léčbě dýchacích problémů
- působí proti účinkům mléčných výrobků vyvolávajících alergie
Využití kardamomu v kuchyni
Kardamom má v kuchyni všestranné využití. Lze jej použít jako součást koření kari a velmi dobrý při ochucování omáček, koláčů, sladkého pečiva či chleba. V Indii kardamom přidávají do pilafu, v Asii ho přidávají do jídel s kari a celé tobolky kardamomu konzumují jako zeleninu. V Evropě s ním ochucují koláče a chléb a dávají ho i do octových nálevů při nakládání zeleniny. A v arabském světě ho přidávají do kávy jako projev pohostinnosti, neboť patří k nejdražším kořením na světě (eliminuje však účinky kofeinu).
Jak poznáte čerstvý kardamom
Kardamom velmi rychle ztrácí svou chuť a vůni, proto jej kupovat jen v malých množstvích. Pokud je kardamom čerstvý nebo čerstvě rozemletý, má eukalyptovou aroma, která velmi rychle vyprchá. Pokud kardamom voní jako kafr, je to jeho levná náhrada. Nejlépe uděláte, když si koupíte celé kapsle a doma si je umelete.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku Kardamom (Elettaria cardamomum)
Powered by Facebook Comments