Kmín (Carum carvi)

3 února, 2014 0 komentářů Sdílet Vidění:  3247
Koření rasca

Kmín si v dávných dobách velmi cenili a věřili, že ochraňuje proti démonům a kouzlům. Také se věřilo, že kmín pomáhá při kousnutí jedovatým hadem, že pomáhá obnovovat zrak nebo zabraňuje padání vlasů. Také se tradovalo, že když dá žena svému muži několik kmínový semínek do kapsy, jeho srdce neukradne jiná žena .

Charakteristika kmínu

Kmín roste divoce v celé Asii, Evropě, dokonce už i v Kanadě a ve Spojených státech. Kmín ve velkém pěstují v Rusku a v Nizozemsku. Kmín dorůstá do výšky 20 cm a má bílé nebo narůžovělé květy.

Účinky kmínu

Rozdrcené semena kmínu pomáhají při menstruačních bolestech a křečích, při žaludeční nevolnosti a při kolice. Z kmínových listů se připravuje odvar, který pomáhá při silných děložních a střevních křečích, uvolňuje zastavené větry a napravuje trávení.

Využití kmínu v kuchyni

Čerstvé listy kmínu lze přidat do salátů nebo navrch čerstvě uvařené zeleniny. Posekané kmínové listy jsou dobré při přípravě smetanových krémů, dušených pokrmů a polévek. Semena kmínu se používají na dochucení kmínový bonbónů. Z kmínového oleje se vyrábí rascovica (likér). Celými semeny se ochucují koláče, slané tyčinky, chléb a sušenky. Rozemleté ??semena kmínu se přidávají do prášku kari koření. Mírně opražené semena kmínu se jedí s jablky nebo se sýrem. Dokonce, semena kmínu se namáčejí do cukru a jedí se jako bonbóny.

Přečtěte si více: Badyán (Illicium verum)


Diskuse k článku Kmín (Carum carvi)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Kmín (Carum carvi)