Kopr (Anethum graveolens)

6 února, 2014 0 komentářů Sdílet Vidění:  3791
Koření korenie kopor

Anglický název kopru je dill, které pochází z norského slova dilla, což znamená uklidnit. A právě kopr je znám svým zklidňujícím účinkem na organismus člověka, díky čemuž má možná má pravé tento název.

Koprová voda se využívá již staletí při kolikách a podrážděnosti malých dětí. V stredovaku se věřilo, že kopr má ochranné schopnosti proti Caramel a připravoval se z něj i elixír lásky. Kopr se běžně pěstuje na západní polokouli a využívají se z něj listy a semena.

Charakteristika kopru

Kopr pochází ze severní Evropy a z Ruska. Kopr je vysoká a štíhlá rostlina, která dorůstá až do výšky 2 metrů. Kopr má tenké stonky, úzké listy a malé žluté květy, které se přemění na okřídlené semena.

Účinky kopru

Kopr obsahuje mnoho síry, sodíku a draslíku. Semínka se žvýkají pro osvěžení dechu a pomáhají při trávení. Z kopru se připravuje koprová voda, která pomáhá při kolikách u malých dětí.

Koprová voda

Vyluhujte čajovou lžičku částečně zhmožděním koprových semen v hrnku vařící vody. Semena nechte louhovat 2 hodiny, pak přeceďte a dochuťte trochou cukru nebo medu.

Děti: Dětem se koprová voda podává po lžičkách.

Dospělí: Dospělým pomáhá koprová voda při vadném žaludku a stimuluje chuť k jídlu.

Kojící matky: U kojících matek pomáhá zvyšovat tvorbu mateřského mléka.

Využití kopru v kuchyni

Koprovými semeny lze dochutit koláče a moučníky. Lze je přidat i na okořenění octů.

Listy kopru mají slabší chuť jako semena, také jsou i méně hořké. Čerstvě nasekané listy lze přidat do jídel z ryb, do kyselých smetanových omáček nebo do salátů. Do teplých pokrmů přidávejte kopr až ke konci vaření, aby neztratil svou charakteristickou chuť a vůni. Velmi známá a oblíbená ve více zemích Evropy je koprová omáčka.

Přečtěte si více: Sezam (Sesamum indicum)


Diskuse k článku Kopr (Anethum graveolens)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Kopr (Anethum graveolens)