Koriandr rohodne není žádnou novinkou. Kořínky této rostliny sahají až do daleké minulosti. Již ve starověkém Egyptě znali léčivé účinky této jednoleté bylinky. Nebyl neznámý ani Židům a Číňané údajně dokonce věřili, že konzumací semen koriandru mohou získat nesmrtelnost. Dnes je koriandr celosvětově rozšířenou rostlinou, která se ve velké míře využívá nejen v medicíně, ale také v kuchyni či kosmetice.
Charakteristika koriandru
Zajímá vás, jak zasadit nebo zalévat koriandr? Koriandr je možné vypěstovat si i doma, v jakékoliv sušší půdě. Je však náročný na světlo a slunce. Výška koriandru může v ideálních podmínkách přesahovat 60 cm. Zajímavé jsou jeho zapáchající listy, které jsou ve vrchní části rostliny odlišné od těch přízemních. Koriandr kvete v letních měsících bílo-růžovými kvítky.
Účinky koriandru
Prozradíme vám, jaké má koriandr využití v medicíně a jaké účinky má koriandr jako lék na zdraví člověka. Jeho semena příznivě ovlivňují zažívací problémy a v některých případech dokáží zmírnit křeče v žaludku. Listy koriandru se využívají při nezávažných problémech s trávením. Koriandr má pozitivní vliv na žaludek a může zvyšovat i chuť k jídlu. Má také pozitivní účinky na unavené oči a napomáhá zmírnit menstruační křeče.
Koriandr a kosmetika
Ze semen korianda, se pro jejich vůni, získává parfém. Se směsí alkoholu, pomerančové vody a medu dokáží vytvořit dokonce vodu po holení.
Využití koriandru v kuchyni
V kuchyni se využívají nejen semena ale i samotné listy koriandru. Ty se pro svou chuť přidávají do pikantních jídel jako ochucovadlo v asijských zemích. Kořen se vařený s česnekem využíval zejména v Thajsku. Semena sladkokyselé chuti se v celosti využívají téměř po celém světě při pečení či přípravě ryb. Drcenými se ochucuje pečené maso, přidávají se do jídel s kari a do různých omáček. Znáte i vy recepty, ve kterých se využívá koriandr? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem, děkujeme!
Diskuse k článku Koriandr (Coriandrum sativum)
Powered by Facebook Comments