Křen (Armoracia rusticana)

14 srpna, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  3537
Koření korenina chren

Původ křenu je v zemích východní Evropy. Díky svému všestrannému využití se tato koření s typickou chutí stala v našich oblastech velmi oblíbenou. Křen si lze vypěstovat i v našich zeměpisných šířkách. Křen se dokáže rychle v zahradě rozšířit a někdy je velmi obtížné zlikvidovat ho. Kořen křenu má mimořádně intenzivní chuť, díky čemuž je velmi oblíbený.

Charakteristika křenu

Křen je trvalá rostlina s tmavě zelenými listy a bílými květy. K ochucování lze kromě kořene použít i mladé listy. Nejlepší je použít čerstvě vykopaný křen, protože na vzduchu ztrácí své účinky.

Účinky křenu

  • diuretické účinky (vyvolává močení)
  • zvyšuje pocení organismu
  • lze jej použít na výrobu vnějších obkladů při zanícených ranách, na klouby postižené artritidou, při zánětu pohrudnice
  • vnitřně se používá při infekcích močových a dýchacích cest, při artritidě a pakostnici

Křen by neměly konzumovat lidé, kteří mají žaludeční vředy nebo potíže se štítnou žlázou. Konzumace nepřiměřeného množství křenu může vyvolat trávicí potíže, způsobit zvracení nebo vyvolat alergickou reakci.

Využití křenu v kuchyni

Křen má v kuchyni všestranné využití. Lze jej použít při přípravě omáček, jako oblohu nebo na dochucení již hotových jídel. Nejlepší je křen čerstvě nastrouhaný, kdy má nejvýraznější chuť, aroma a také účinky. Smíchejte čerstvě nastrouhaný křen se smetanou a octem a máte hotovou studenou přílohu k masu. Pokud je křen velmi aromatický, můžete jej zmírnit nastrouhaným jablkem.

Ilustrační foto: fotolia.com

Přečtěte si více: Tamarind


Diskuse k článku Křen (Armoracia rusticana)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Křen (Armoracia rusticana)