Kurkuma je příbuznou zázvoru (koření se získává z oranžových kořenů). Kořeny kurkumy se vaří, suší, loupou a nakonec melou na světle žlutý prášek. Kurkuma se používá k dochucování jídel s kari, barví se jí máslo, hořčice, sýry, nápoje a nakládaná zelenina.
Charakteristika kurkumy
Kurkuma pochází z Indie, dnes se však pěstuje po celém světě, zejména v Číně, Peru a na Jávě. India každým rokem vyprodukuje 12 000 tun kurkumy (většina se vyváží). Kurkuma narůstá do výšky 50 cm, má široké a velké listy a kvete žlutými květy. Kurkumu v obchodech dostanete ve formě prášku. Kupovat však vždy třeba jen malé množství, protože kurkuma velmi rychle ztrácí chuť.
Účinky kurkumy
- pomáhá při léčbě trávicích obtíží a kožních problémů
- zmírňuje menstruační problémy
- pomáhá při špatné cirkulaci krve
- má protizánětlivé a antiseptické vlastnosti
- stimuluje trávicí a dýchací soustavu
- v indické přírodní medicíně ji používají při léčbě žloutenky, nádorech dělohy a nemocech jater
- ve formě masti ní lze potírat rány a onemocnění nazývaného trichofycie (prašivina)
Využití kurkumy v kuchyni
Kurkuma je jednou z hlavních přísad koření kari. Lze ji použít při přípravě rýže, kdy se během vaření přidá do rýže, aby jí dodala jemné žlutavé zbarvení. Kurkuma se také používá při výrobě worcesterské omáčky a hořčičného doplňku piccalilli. Kurkumu můžete přidávat do masového soté nebo všude tam, kde chcete mít nažloutlý nádech jídel.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku Kurkuma (Curcuma longa)
Powered by Facebook Comments