Lékořice (Glycyrrhiza glabra)

16 září, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  3844
Koření drievko so sladkou chuťou

Lékořice patří mezi koření, na které se v dnešní době zapomíná. Je padesátkrát sladší než řepný cukr, díky čemuž jej v minulosti používali jako kuchyňské sladidlo. Dnes se již většinou považuje za plevel. Pěstuje se v Itálii a na východ až po Čínu.

Charakteristika lékořice

Z lékořice se využívají kořeny, kde se soustřeďuje jeho svérázná chuť. Koření se sbírají, následně se vaří a filtrují, takže se z nich extrahuje šťáva. Vychladlá šťáva zhoustne a je lepkavá. Ze šťávy lékořice se vyrábějí černé bonbóny, známé pod názvem pendrek.

Účinky lékořice

  • žvýkání kořene pomáhá při zánětech hrdla
  • zmírňuje příznaky nachlazení
  • zmírňuje křeče a záněty
  • pomáhá vylučovat hleny z plic, pročišťuje průdušky
  • jemné a přirozené projímadlo
  • pomáhá při pálení žáhy
  • pomáhá při problémech s trávením
  • pomáhá při léčbě žaludečních vředů
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • přidává se do léků proti kašli

Využití lékořice v kuchyni

Lékořice se přidává do dýmkového tabáku, zvýrazňuje chuť piva či likérů. Nejčastěji se s ním lze setkat v cukrovinkách, kdy si ho můžete koupit pod názvem pendrek nebo jako čerstvý oddenky (oddenek této rostliny). Pokud byste chtěli, můžete si tuto koření pěstovat i sami.

Ilustrační foto: 123rf.com



Diskuse k článku Lékořice (Glycyrrhiza glabra)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Lékořice (Glycyrrhiza glabra)