Lékořice patří mezi koření, na které se v dnešní době zapomíná. Je padesátkrát sladší než řepný cukr, díky čemuž jej v minulosti používali jako kuchyňské sladidlo. Dnes se již většinou považuje za plevel. Pěstuje se v Itálii a na východ až po Čínu.
Charakteristika lékořice
Z lékořice se využívají kořeny, kde se soustřeďuje jeho svérázná chuť. Koření se sbírají, následně se vaří a filtrují, takže se z nich extrahuje šťáva. Vychladlá šťáva zhoustne a je lepkavá. Ze šťávy lékořice se vyrábějí černé bonbóny, známé pod názvem pendrek.
Účinky lékořice
- žvýkání kořene pomáhá při zánětech hrdla
- zmírňuje příznaky nachlazení
- zmírňuje křeče a záněty
- pomáhá vylučovat hleny z plic, pročišťuje průdušky
- jemné a přirozené projímadlo
- pomáhá při pálení žáhy
- pomáhá při problémech s trávením
- pomáhá při léčbě žaludečních vředů
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- přidává se do léků proti kašli
Využití lékořice v kuchyni
Lékořice se přidává do dýmkového tabáku, zvýrazňuje chuť piva či likérů. Nejčastěji se s ním lze setkat v cukrovinkách, kdy si ho můžete koupit pod názvem pendrek nebo jako čerstvý oddenky (oddenek této rostliny). Pokud byste chtěli, můžete si tuto koření pěstovat i sami.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku Lékořice (Glycyrrhiza glabra)
Powered by Facebook Comments