Mák setý (Papaver somniferum)

Únor 4, 2014 0 komentářů Sdílet Vidění:  3265
Koření korenina mak

Mák setý se používá v kuchyni již od dob Sumerů - přibližně 4000 let před Kr. Mák má drobné modročerné semena. Pěstuje se v mnoha zemích světa nejen jako kuchyňské koření ale i pro jeho účinky - vyrábí se z něj morfin a kodein.

Starořeckým atletům se mák podával s medem, aby jim dodaly potřebnou energii před Olympijské hrami.

Charakteristika máku

Mák setý roste divoce na Středním východě. Do Číny ho přivezli ještě před tisíci lety. Jeho schopnost tišit bolest znali již starověcí Řekové, Egypťané, Indové a obyvatelé Středního východu. Z čerstvých nezralých makovic se získává opium. Semena máku setého opium neobsahují. Rostlina máku dorůstá do výšky jednoho metru. V Evropě divoce roste mák vlčí, který má červené květy.

Účinky máku

Semena máku setého se používají při léčení problémů s ledvinami a močovým měchýřem - pyelitidy a cystitidy.

V některých zemích je pěstování máku setého zakázáno. Všechny části máku setého jsou jedovaté, kromě semen. Semena máku setého by neměly konzumovat lidé trpící na sennou rýmu nebo jiný druh alergie.

Využití máku v kuchyni

Semena máku se používají k ochucování koláčů, náplní do závinů a moučníků. V Indii pěstují mák se žlutými semeny, nazývají ho chas chas a ochucují ním masité pokrmy. Mákem lze posypat čerstvě upečený chléb nebo se z něj může připravit náplň do Makovník.

Přečtěte si více: Kmín (Carum carvi)


Diskuse k článku Mák setý (Papaver somniferum)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Mák setý (Papaver somniferum)