Muškátový ořech (Myristica fragrans)

1 září, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  3325
Koření muškátový oriešok

Muškátový ořech je semeno stromu muškátovníku. Velikost muškátového ořechu je kolem 1,5 cm a je velmi tvrdý. Právě proto se používá v nastrouhaném stavu, ne vcelku. Muškátový ořech se využívá k ochucení sladkých moučníků nebo při přípravě horkých ostrých nápojů.

Charakteristika muškátového ořechu

Pěstování muškátovníku je velmi náročné. Rostou jen v horkých tropických oblastech. Z muškátovníku se využívají nejen ořechy, ale květy. Z poškozených nebo z malých muškátových ořechů se extrahuje olej, který se využívá v kosmetickém průmyslu.

Muškátový ořech obsahuje myricistín - halucinogenní a jedovatou látku. Třeba si dávat pozor na jejich nadměrné použití, jelikož 2 velké muškátové ořechy mohou usmrtit člověka.

Účinky muškátového ořechu

  • v Indii se používá při bolestech hlavy, nespavosti a neschopnosti udržet moč
  • v malých dávkách zastavuje zvracení, účinkuje proti plynatosti a nadýmání
  • Využití muškátového ořechu v kuchyni

Muškátový ořech se používá k dochucení kompotů (hruškový, jablečný), koláčů, moučníků, pudinků, zmrzlin, zda horkých nápojů, jako je například svařené víno.

Ilustrační foto: 123rf.com



Diskuse k článku Muškátový ořech (Myristica fragrans)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Muškátový ořech (Myristica fragrans)