Pepř černý se získává z popínavé rostliny, která roste v jihovýchodní Asii. Z rostliny se sklízejí nezralé plody zelené barvy, které se nechávají dosušit na slunci. Dozrálé plody pepře mají červenou barvu. Ty se pak namočí a stáhne se z nich vnější tmavá slupka. Pak se dává oloupané vysušit a takto oloupané koření zbělá. Pokud se nezralé plody namočí v solném nálevu, zůstávají zelené barvy. Pepř černý v minulosti patřil mezi velmi vzácné a drahé koření. V dobách Římské říše byl pepř nejdražší ze všech koření.
Charakteristika pepře
Pepř černý má původ na malaborském pobřeží. V současnosti se pepř pěstuje v tropických oblastech celého světa. Nejvíce se pěstuje ve Východní Indii, Asii a Indii.
Černý pepř má silnou štiplavou chuť. Bílý pepř má jemnější chuť. Některé odrůdy bílého pepře však mohou být i ostřejší a štiplavější nebo i méně aromatické.
Zrnka pepře najdeme v obchodech buď v celé formě nebo v mleté. V mleté podobě však pepř ztrácí svou chuť.
Účinky pepře
Pepř je známý i pro své léčivé účinky. Stimuluje trávení, podporuje vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje zácpu a zahřívá horní cesty dýchací.
Využití pepře v kuchyni
Pepř se používá při přípravě jakéhokoli slaného jídla. Bílý pepř se používá při přípravě svetlosfarbených pokrmech, kde by pepř mohlo pokazit vzhled připravovaného pokrmu. Celé zrnka pepře lze použít při přípravě nakládané zeleniny nebo marinád. Populární je i pepřová omáčka ke steakům. Znáte chutné recepty s pepřem? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem, děkujeme!
Diskuse k článku Pepř černý (Piper nigrum)
Powered by Facebook Comments