V minulosti byl šafrán cennější než zlato. V dnešní době se však pyšní přívlastkem "nejdražší koření na světě". Štíhlé, světlé blizny šafránu se sbírají ručně a díky tomu má i takovou vysokou cenu. Ale pokud ním chcete dochutit své jídlo, budete ho potřebovat velmi málo. Šafrán dodává jídlům mírně hořkou chuť a typické šafránové zbarvení.
Charakteristika šafránu
Šafrán má původ v Turecku, kde se postit i v dnešní době. Šafránové koření se připravuje usušením blizen květů této rostliny, které se ručně sbírají. Šafrán se pěstuje také v jiných zemích a říká se, že nejlepší šafrán je z Valencie (Španělsko). Šafrán je velmi drahý. Na 1 gram šafránové koření třeba nasbírat velké množství blizen (někdy až 500 kusů).
Šafrán lze koupit jako vlákna blizen nebo jako prášek. Lepší je kupovat vlákna šafránu, neboť mohou prodávat kurkumu nebo světlice barvířská jako šafrán. Při výběru šafránu se však nelze zmást, pokud se budete řídit jeho barvou a chutí.
Účinky šafránu
- urychluje začátek menstruace
- odstraňuje únavu a ospalost
- má uklidňující účinky
- používá se k barvení plátna, malé množství šafránu zabarví plátno do svetlozlatej barvy
Využití šafránu v kuchyni
Šafrán lze použít v kuchyni na dochucení a přibarvení jídel. Šafrán je základní ingrediencí jídel paella, milánské rizoto, bouillabaisse nebo šafránový koláč. Lze jej použít na dochucení rýže, omáček či při přípravě ryb a měkkýšů. Nezapomeňte však, že šafránu třeba při přípravě pokrmů opravdu málo, protože má silné barvicí a aromatické.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku Šafrán (Crocus sativus)
Powered by Facebook Comments