Vanilka má původ v Jižní Americe. Když ji Španělé přivezli do Evropy, brzy se stala nejoblíbenější ochucovací přísadou.
Charakteristika vanilky
Vanilku už znali staří Aztékové, kteří s ní dochucovaly čokoládu. Vanilka je lusk popínavé orchideje, která roste na východním pobřeží v Jižní Americe. Květy vanilky jsou zelené a malé, které opylují kolibříci. Pokud se vanilka pěstuje v jiné části světa, jak v Jižní Americe, musí ji opylovat ručně. Indonésie v současnosti vyprodukuje ročně až 80% vanilky. Vanilkové lusky se sbírají ještě nedozrálé a následně se fermentují pomocí páry. Vanilkové krystalky narůstají na vnější straně lusků. Po usušení jsou tyto krystalky dlouhé, tenké a poměrně tmavé. V současnosti lze v obchodech sehnat i umělou vanilku, její chuť však není taková, jak z pravé vanilky.
Účinky vanilky
Vanilka se v léčitelství nevyužívá. Nicméně, vanilka podporuje trávení a zlepšuje chuť k jídlu.
Využití vanilky v kuchyni
Vanilka se využívá při přípravě zejména sladkých pokrmů. Přidává se k dochucování čokolády, pudinků, koláčů, zmrzliny, bublaniny, šlehačky či rýžového nákypu. Při přípravě krémů lze použít celé vanilkové lusky. Použité lusky se dají vyjmout, usušit a znovu použít.
Vanilkové lusky také lze skladovat v cukru (ve vzduchotěsné nádobě), kdy vanilkové aroma pronikne do cukru a příjemně ho provoní. Takový cukr lze použít k dochucování jídel.
Z vanilkových lusků lze připravit vanilkovou esenci. Vanilkové lusky namočíte do alkoholu (dle vašeho výběru) a necháte louhovat. Vanilkovou esenci lze použít při přípravě sladkých pokrmů.
Jiné využití vanilky
Vanilkový extrakt se využívá při výrobě parfémů.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku Vanilka (Vanilla planifolia)
Powered by Facebook Comments