Zázvor patří k nejpopulárnějším kořením dnešní doby. V Evropě se zázvor používal už ve středověku. První zmínky o zázvoru jsou zapsány v pramenech čínské přírodní medicíny před 2 000 lety. Zázvor lze použít čerstvý nebo jako sušený prášek.
Charakteristika zázvoru
Zázvor je trvalá rostlina a velmi dobře se mu daří v tropických oblastech Asie a dokonce i na Jamajce. Ze zázvoru se využívá kořen rostliny, který může dorůstat do délky až 1 m. Listy zázvoru jsou dlouhé a úzké s bílými či žlutými květy.
Účinky zázvoru
- uklidňuje žaludek
- vhodný přírodní prostředek proti žaludečním potížím během cestování
- bohatý zdroj vitamínů A a B
- pomáhá při ranní nevolnosti
- pomáhá při kolikách a nadýmání
- výborný při bolestech hrdla
- zlepšuje chuť k jídlu
Využití zázvoru v kuchyni
Čerstvým nebo práškovým zázvorem lze dochutit množství jídel. Výborný je na dochucení masa a jiných slaných jídel. Na Západě ze zázvoru vyrábí zázvorové pivo nebo jsou ochuceny sladká jídla. Zázvor je však velmi oblíbený při přípravě čajů během zimních měsíců, kdy si potřebujeme posílit organismus nebo zbavit se nepříjemné rýmy a nachlazení.
Zázvorový čaj
- 1 / 2 lžičky zázvoru
- 1 lžičku medu
- 250 ml vroucí vody
Nastrouhaný zázvor zalijte vroucí vodou a nechte louhovat . Když čaj vychladne, přidejte med . Pokud chcete, při přípravě čaje můžete použít i své oblíbené bylinky.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku Zázvor (Zingiber officinale)
Powered by Facebook Comments