Charakteristika dračího ovoce
Dračí ovoce, nebo také pitahaya, roste na některých druzích kaktusů. Plody rostou na trojhranných výhoncích, které jsou pokryty krásnými květy, ze kterých se vytvoří velmi zvláštní plody. Bobule plně červené barvy se zelenými listy připomínají kůži draka. Plod má kolem 600 gramů a konzumuje se jeho dužina, která vzhledem připomíná dužinu kiwi. Chutí připomíná angrešt nebo vodní meloun.
Původ dračího ovoce
Pitahaya pochází z tropických částí Jižní Ameriky, kde se pěstuje dosud. Největšími producenty jsou Kolumbie a Nikaragui. Roste i v Jižní Asii, zejména v Malajsii, Taiwanu a Vietnamu. Rostlinám vyhovují teplé pobřežní oblasti, ale i vyšší nadmořské polohy.
Nutriční složení dračího ovoce
100 gramů dračího ovoce má energetickou hodnotu přibližně 60 kalorií. Obsahuje hodně vlákniny a žádný cholesterol. Obsahuje mnoho vitamínů a stopových prvků jako riboflavin, niacin, železo, fosfor, vitamin A a C a vápník.
Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace dračího ovoce
Dračí ovoce obsahuje hodně antioxidantů, zejména fytoalbumíny, které bojují s volnými radikály, částicemi, které ničí buněčné stěny a DNA. Dračí ovoce pomáhá bojovat proti rakovině, redukuje obsah cukru v krvi a pomáhá nám udržet si dlouhodobější zdravou paměť. Dračí ovoce také pomáhá snižovat krevní tlak. Jeho konzumace má pozitivní vliv na zrak, kůži, kosti a zuby.
Pěstování dračího ovoce
Svůj vlastní kaktus si můžete vypěstovat i v domácích podmínkách ze semínek plodu, dužinu kterého jste už dávno zkonzumovali. Stačí je jemně umýt a uložit do pískovité substrátu z dostatečným množstvím vláhy. Rostlinka poměrně rychle vyroste. Přesazujeme ji však až tehdy, když se nám ukáže kmen kaktusu. O plodech, zda květech vypěstovaných v našich podmínkách, zatím zmínky nejsou.
Použití dračího ovoce
Nejčastěji se konzumuje čerstvé, jednoduše podélně rozkrojené. V zemích svého pěstování se používá k výrobě šťáv, džusů, likérů, vína a čaje.
Ilustrační foto: Fotolia.com
Diskuse k článku Dračí ovoce (Pitahaya)
Powered by Facebook Comments