Charakteristika goji
Goji nebo jinak kustovnice čínská, se považuje za nejzdravější ovoce na naší planetě. Kustovnice je keř dorůstající do výšky dvou metrů a jeho plody vzhledem připomínají šipky. Chutí připomínají brusinky, nebo sušené rozinky. Obsahují barvivo, které při kontaktu s lidskou pokožkou zčerná.
Původ goji
Rostlina pochází z Asie av současnosti se pěstuje zejména v Číně, kde se setřásá do plachet a nechává se přirozeně vysušit na slunci. Staří Číňané ji znali již před více než 600 lety. Do Evropy se masovější dostalo až v současnosti, i když v minulosti se sporadicky objevovalo i na našich stolech.
Nutriční složení goji
Goji obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Najdeme v něm 18 různých aminokyselin, vlákninu a více než 20 různých stopových prvků. Má nejvíce karotenoidů (žluté a oranžové barvivo) ze všech známých druhů rostlin na světě. Obsahuje více vitamínu C než pomeranče, dále vitaminy skupiny B a E.
Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace goji
Goji je v tradiční čínské medicíně považováno za afrodisiakum. Obsah vitaminu C naznačuje jeho působení proti infekcím a podporu imunitního systému. Tím, že je bohaté na antioxidanty, zabraňuje stárnutí buněk a působení volných radikálů na organismus. Stimuluje tvorbu červených a bílých krvinek, má pozitivní účinek na buňky jater a chrání tělo před cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami.
Pěstování goji
Jsou dvě formy úspěšného pěstování goji. Rostlinu si můžeme vypěstovat ze semen, přičemž musíme počítat z možností, že příštích 4-6 let nám nezarodí. Můžeme také zvolit cestu již vypěstované rostliny v květináči, která je odolnější a má lepší plodnost. Goji je mrazuvzdorná a nenáročná na pěstování. Potřebuje jen humusovitou půdu a dostatek vláhy. Je to poměrně rozsáhlý a široký keř, proto je dobré najít mu dostatečně velké místo ve vaší zahradě.
Použití goji
Goji lze konzumovat sušené nebo čerstvé. U nás se v obchodech nejčastěji vyskytuje ve formě šťáv a nektarů. Dá se použít na výrobu džemů a marmelád. Hodí se i k různým druhům masa, či jako prostředek k dochucení trpkejších druhů čaje (např. Pu-Erh).
Ilustrační foto: Fotolia.com
Diskuse k článku Goji (Kustovnice čínská)
Powered by Facebook Comments