Charakeristika granátového jablka
Granátovníky jsou menší stromy rostoucí většinou ve Středomoří. Granátové jablko je 12 cm široký plod granátovníku obecního (Punica granatum) a má zakulacený šesťrohý tvar. Pod hrubou a tvrdou slupkou se nachází šest až dvanáct pouzder, v nichž se nacházejí semínka v růžové, bílé nebo červené rosolovité dužině.
Původ granátového jablka
Granátové jablko původně pochází z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, odkud se postupně přes Írán rozšířil do celého Středomoří a postupně i do naší oblasti. V současnosti se pěstuje ve Středomoří, Argentině, Indii, USA a v celé Asii. Za nejkvalitnější jsou považovány granátová jablka dovezené z Íránu.
Nutriční složení granátového jablka
Granátové jablko obsahuje 77 % vody. Obsahuje také celou řadu minerálních látek jako vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku a kyselinu citrónovou. Z vitamínů obsahuje zejména vitaminy skupiny B a C, v menším množství vitamin A a karotenoidy.
Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace granátového jablka
Slupka granátového jablka obsahuje hořké a trpké látky, které mají nadýmací účinek, proto se konzumuje jen málo. Jedlé části plodů působí spíše jako projímadlo, což se využívá při problémech se zácpou. Obsahem minerálních látek je toto ovoce vhodné zejména pro sportovce a těžce pracující osob. Polyfenoly, které se v granátovém jablku nacházejí, mají antioxidační a protizánětlivý účinek, který je posílen přítomností vitamínu C. Granátové jablko se doporučuje konzumovat i při onemocněních horních cest dýchacích a nemocech způsobených znečištěním. Podle výzkumů působí nejméně deset fenolů obsažených v tomto tropickém ovoci jako prevence proti různým druhům rakoviny.
Pěstování granátového jablka
Granátovník není náročný na půdu a úspěšně ho můžeme pěstovat také v interiéru. Je odolný vůči suchu a potřebuje písečno-rašelinový substrát. Ve vegetačním období je třeba jej přihnojovat. Začátkem května můžeme granátovník vysadit i do exteriéru. Rostlina je odolná až do -10 stupňů. Substrát nám v zimě nesmí seschnutí, ale ani být promočený.
Použití granátového jablka
Ze šťávy granátového jablka se po zředění s vodou připravuje osvěžující nápoj grenadina. Přidává se do ovocných salátů a sorbetů. V teplé kuchyni se přidává ke drůbeži, grilovanému masu a rybám. Z listů se připravuje chutný čaj. Hojně se granátové jablko využívá v kosmetickém průmyslu.
Ilustrační foto: Fotolia.com
Diskuse k článku Granátové jablko
Powered by Facebook Comments