Hurmikaki

24 května, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  5536
Koření ovocie hurmikaki

Charakteristika hurmikaki

Hurmikaki, nebo Tomel nebo Diospyros kaki je rostlina z rodu Diospyros podobná rajčeti. Roste na 3 až 15 metrů vysokém stromě s kožovitými listy. Plodem je kulatá Špičatý, někdy zploštělá a prodloužená bobule s hmotností 100 až 500 gramů. Hurmikaki je plod zbarvený do oddtieňov žluté, žluto-červené až červené s tenkou a jemnou slupkou.

Původ hurmikaki

Hurmikaki je rostlina původem z Číny, kde roste do nadmořské výšky 1200 metrů. V Japonsku patří k jedněm z nejstarších vyšlechtěných rostlin. Znali ho už starověcí Řekové, kteří nevěda pojmenovali celý rod. Diospyros znamená v řečtině ovoce bohů.

Nutriční složení hurmikaki

Ovoce hurmikaki je bohaté na draslík, vápník a železo. Je také nízkokalorickou potravinou, protože obsahuje jen 30 kcal na 100 g. Zralé plody obsahují mnoho betakarotenu a vitamínu C. Obsahem minerálních látek (jód, sodík, mangan, hořčík, fosfor a měď) dvojnásobně překonává jiné druhy ovoce, například jablka. Hurmikaki obsahuje i velké množství fruktózy a glukózy (25%).

Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace hurmikaki

Hurmikaki doporučují lékaři jako podpůrný prostředek při léčbě anémie, právě kvůli vysokému obsahu železa a zároveň vitamínu C, který usnadňuje jeho vstřebávání. Udržuje v normě hladinu krevního cukru. Pomáhá při správném fungování kardiovaskulárního systému. Dokáže si poradit s nepříjemným stavem, který následuje po probdělé noci. Jako prevence před arteriosklerózou se doporučuje konzumovat 100 g plodu denně. Díky vysokému obsahu pektinu působí blahodárně i na funkci střev a normalizaci trávicího procesu. Má diuretický účinek a snižuje výskyt a tvorbu ledvinových kamenů. Má antioxidační účinek a působí jako prevence proti rakovině. Využívá se také v kosmetice.

Pěstování hurmikaki

Hurmikaki je jedno z mála druhů tropického ovoce, které se úspěšně pěstují iv naší zeměpisné šířce. První roky bychom měli ovoce pěstovat v květináči a až po dostatečném zapuštění kořenů ho můžeme přesadit do půdy venku, která by měla být dostatečně výživná a jílovitá. Rostlina je náročná na světlo, teplo a vodu. Při nedostatku vláhy okamžitě vadne a žloutnou listy. Rodit začíná rostlina nejdříve v 5 až 10 roce. Tento proces můžeme urychlit pravidelným roubováním.

Použití hurmikaki

Hurmikaki většinou konzumujeme syrové. Používá se na výrobu džemů, marmelád, želé, zákusků, cukrovinek, jako přísada do jogurtů a zmrzlin. Oblíbená a zdraví prospěšná je i sušená forma ovoce, která obsahuje až 65% cukru.

Ilustrační obrázek: Fotolia.com

Přečtěte si více: Guave


Diskuse k článku Hurmikaki

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Hurmikaki