Charakteristika klikvy
Klikva bahenní je malý keřík s tenkými plazivými větvičkami, které jsou jen řídce olistěné. Na koncích větví, nebo při bodu srůstu, se nacházejí sytě růžové květy. Plodem jsou 5 až 10 centimetrů velké bobule. Jsou zbarveny do červena av období dozrávání jsou ukryty v mechu.
Původ klikvy
Domovem této rostliny jsou arktické a subarktické pásma Severní Ameriky a Kanady. Dobře se jí daří i ve vlhkých, bažinatých půdách přímo států Massachusetts a Wisconsin. Na Slovensku roste jeden z druhů klikvy, tzv. klikva bahenní, a to zejména na Oravě av podtatranské oblasti.
Nutriční složení klikvy
Klikva je zdrojem arbutínu (17%), kyseliny ursolovej, taninu, kyseliny Gallové, tříslovin a flavonoidů významných pro naše zdraví.
Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace klikvy
V evropském lidovém léčitelství se používá klikva při onemocněních močového traktu. Listy klikvy obsahují přírodní sloučeninu - hydroquinon, která má antibakteriální účinky. Využívá se zejména pro přípravu čaje. Odvar pomáhá při hojení ran, poraněných dásních, popáleninách a vředech.
Pěstování klikvy
Klikvě vyhovují kyselé suché půdy. Rostlinám prospívá hnojení a dostatečné zavlažování. Někdy je třeba pro lepší plodnost a zdraví rostliny zastřihávání. Přirozeně se vyskytují zejména v bažinatých oblastech, a proto by se podmínky pěstování měli tím přírodním co nejvíce přiblížit.
Použití klikvy
Klikva se využívá zejména jako přísada do čajů, sirupů, likérů, šťáv a zavařenin. Plody se dají konzumovat i v přirozené formě. Mají podobnou chuť jako brusinky. Listy rostliny se používají na zápar vhodný jako astringend. Šťáva připravená lisováním se používá při nemocech z nachlazení.
Ilustrační foto: Fotolia.com
Diskuse k článku Klikva
Powered by Facebook Comments