Liči

13 dubna, 2014 0 komentářů Sdílet Vidění:  7417
Koření liči

Charakteristika liči

Liči je oblíbené tropické ovoce, které si našlo příznivce už iu nás. Podobá se naší jahodě, jen s tím rozdílem, že roste na stromě. Malé, oválné nebo kulaté plody, dlouhé 3 až 5 centimetrů, se ukrývají většinou v červené, drsné slupce. Uvnitř liči je ukryto lesklé hnědé jádro, které se nekonzumuje a většinou zaplňuje velkou část plodu. Kolem jádra je bílá šťavnatá dužina, která má nasládlou chuť. Vůně může připomínat muškát nebo růži. Chuť je ovlivněna chutí jídla, s kterým liči podáváme.

Původ liči

Liči pochází z jižní Číny, kde roste na vysokém stromě (až do 12 metrů). V současnosti se pěstuje také v Kalifornii, kde má vyhovující tropické prostředí. Stromy rodí i 100 let. V zimě se plody dovážejí především z Afriky a po zbytek roku jsou největšími producenty Čína, Pákistán a Indie.

Nutriční složení liči

Liči obsahuje velké množství vitamínu C, což jej řadí mezi citrusové ovoce. Jsou bohaté na měď, fosfor, draslík, vitamin B a thiamin.

Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace liči

Už tři kusy denně pokryjí třetinu doporučené denní dávky vitamínu C. Kromě vitaminu C obsahuje i antioxidant oligonol, který podporuje obranyschopnost a odolnost proti virům. Zároveň pomáhá k redukci váhy. Obsahuje také vitamín B2, který má uklidňující účinky na naši mysl. V liči se nachází i značné množství draslíku, který kontroluje hladinu krevního tlaku a správné fungování kardiovaskulárního oběhu.

Pěstování liči

Liči si jednoduše vypěstujeme i v bytových podmínkách. Postačí, když z koupeného plodu vybereme jádro - semínko, které musí být velké a plné, ne scvrkl. Opláchneme ho a necháme jeden až dva dny odpočívat. Naležato ho vložíme do květináče do hloubky jednoho centimetru. Rostlina se poměrně rychle vyhoupne do výšky 30 cm. Pak se její růst zpomalí. Netřeba ji vystavovat přímému slunci, i když potřebuje dostatek světla. Zaléváme ji odstátou nebo dešťovou vodou. V našich končinách rostlina jen tak snadno nebude mít plody, ale můžeme ji pěstovat jako pěkný interiérový doplněk.

Použití liči

Toto ovoce je výborné do salátů a letních koktejlů. Velmi dobře se však hodí i jako příloha k masovým specialitám. Liči by se nemělo vařit, ani jinak tepelně upravovat, protože by nám mohla ztvrdnout dužina a stala by se tak nejedlou.

Ilustrační foto: Fotolia.com

Přečtěte si více: Mango


Diskuse k článku Liči

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Liči