Mango

11 dubna, 2014 0 komentářů Sdílet Vidění:  6626
Koření mango

Charakteristika manga

Mangovník je v tropických oblastech pěstován, mohutný, 12 až 30 metrů vysoký, stále zelený a dlouhověký strom (plodí i jako 300 letý). Plody mangovníku mají chuť podobnou ananasu a broskvi. Pokud jsou zralé ke konzumaci, měli by být velmi měkké a šťáva z nich musí doslova vytékat. Plody mají oválný tvar a jsou přibližně 10 až 15 cm velké. Mango hýří barvami. Najdeme ho v odstínech zelené, červené až oranžové. Uprostřed plodu je poměrně velké, tvrdé semeno uložené v dřevitém obalu. Právě tento obal se špatně odděluje od dužiny.

Původ manga

Mango pochází z Indie a odtud se postupně rozšířilo do celého světa. V Africe se pěstuje od 10. století a v Brazílii od 18. století. Na Jamajku se dostalo jako válečná kořist anglické lodi, která propadla a zajala francouzskou loď, která převážela sazenice. Když je na Jamajce vysadili, mango se ujalo a splynulo s domácí vegetací. Pro nás bylo dlouhodobě neznámou. Jen příležitostně se dovezlo pár kusů z Kuby. Když se otevřely hranice, mango se začalo stále více objevovat i na našich stolech.

Nutriční složení manga

Mango obsahuje 70 % sacharidů, 10 % tuku a 6 % bílkovin. V minulosti se ze semen mlela mouka, kterou používali i jako prostředek proti hlístům. Dužina manga má antioxidační účinky a mnoho vitamínů. Mango obsahuje velké množství betakarotenu, tedy provitaminu A. Obsahuje také dvakrát větší množství vitamínu C než citron. Z minerálních látek jsou ve vysoké míře zastoupeny draslík, fosfor, hořčík a železo. Nezralý plod obsahuje hodně škrobu, který se při procesu zrání mění na cukr. V době nezralosti se v Indii zvykne využívat jako zelenina.

Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace manga

Mango je výborným prostředkem proti stresu, protože obsahuje mnoho vitamínů skupiny B, zejména B6. Tento vitamin se také stará o správné fungování krevního oběhu. Jedno čerstvé mango, nebo mangový dezert nás zevnitř připraví na zátěžové situace během pracovního dne. Mango také působí preventivně proti infekcím a nemocem z nachlazení, zabezpečuje zdravý vývoj sliznic, oživuje barvu pokožky a vlasů a pomáhá při poruchách zraku a šerosleposti.

Pěstování manga

Mangovník je náročný na teplo. Optimální denní teplota na jeho pěstování je 24-27 stupňů. V nejchladnějších měsících by neměla klesnout pod 17 stupňů. Rostliny vypěstované ze semene rodí po 8 roku a roubované rostliny již v 4-5 roce. Plodnost stromu začíná klesat po 40 letech života rostliny. Pokud chceme mango pěstovat v domácích podmínkách, musíme odstranit jádro z tvrdé šupiny a zasadíme ho do kypré, písčité půdy s dostatkem živin. Mango má dlouhý kořen, proto by bylo vhodné zasadit ihned do skleníku. Rostlina potřebuje slunce. Mladé rostlinky však před přímým sluncem chráníme. Zavlažujeme dostatečně odstátou vodou jednou za dva týdny. U starších rostlinách postačí jednou za tři týdny, zda jednou za měsíc.

Použití manga

Mango se konzumuje měkké, zbavené slupky a jádra. Dužinu konzumujeme nejčastěji čerstvou, nakrájenou na kousky. Mango konzumujeme ve formě salátů, dezertů. koktejlů, džusů, ale vyrábějí se z něj i kompoty, džemy a kořenité omáčky vhodné k masovým specialitám. V jistých částech světa se z manga dokonce připravují likéry či domácí pálenka.

Ilustrační foto: Fotolia.com

Přečtěte si více: Kopr (Anethum graveolens)


Diskuse k článku Mango

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Mango