Marakuja

23 května, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  4569
Koření maracuja

Charakteristika marakuji

Marakuja, nebo i mučenka jedlá, je plodem popínavé rostliny. Jsou to plody ve velikosti vajíčka zbarvené do žluta nebo fialova, v závislosti od odrůdy. Uvnitř se ukrývá sladká dužina plná černých jadérek obklopených rosolovitou hmotou. Dužina marakuji se podobá dužině manga nebo ananasu.

Původ marakuji

Tato tropická rostlina, pocházející ze Střední a Jižní Ameriky, kde byla v minulosti v těchto oblastech používána jako krmivo pro zvířata. Do Evropy se dostala díky španělským kolonizátorům, kteří listy marakuji používali jako odvar při poruchách spánku. Její anglické označení passion fruit, tedy ovoce umučení, pochází od španělských misionářů, kteří byli přesvědčeni, že tyto plody představují symboly umučení Krista. V současnosti se nejvíce pěstuje v Austrálii, Keni a Jižní Africe.

Nutriční složení marakuji

Voda tvoří až třetinu objemu plodu. 100 gramů obsahuje 13 % cukrů, ve kterých je zastoupena sacharóza, fruktóza a glukóza. Pouze v některých druzích ovoce se vyskytují bílkoviny ale marakuja obsahuje až 2,2 % bílkovin, což z ní činí velmi výživnou složku stravy. Ve vysokém množství obsahuje i železo - v 100 gramech se nachází 1,6 mg železa. Je to železo rostlinného původu, které je hůře stravitelné, avšak díky přítomnému vitamínu C to není žádný problém. Až třetinu obsahu tvoří rozpustné látky jako pektin a vláknina. Kromě vitaminu C obsahuje i A , B2, B6, E a kyselinu listovou. Z minerálních látek jsou to vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, zinek a zmíněné železo.

Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace marakuji

Marakuja úspěšně odstraňuje anémii, díky obsahu železa a vitamínu C. Má sedativní účinek, zklidňuje úzkost, stres a napětí. Díky vláknině pomáhá bojovat ze zácpou a upravuje peristaltiku střev. Zabezpečuje zdravé oči a posiluje imunitu. Používá se i v dermatologii, protože zlepšuje stav pleti a zdraví vlasů. Odstraňuje záněty močových cest, má močopudné vlastnosti a zvětšuje libido. V Jižní Ameriku šťávou z marakuji léčí hyperaktivní děti, hysterii, epileptické křeče, či bolesti hlavy.

Pěstování marakuji

Marakuji můžeme pěstovat v bytech či zimních zahradách. Vyhovuje jí těžká jílovitá půda ze zahrady. Každý rok ji přesazujeme do většího květináče (o 3 až 5 cm). Při nedostatku živin listy opadávají a žloutnou, proto je třeba ji přihnojovat každých 14 dní. Marakuja nemá ráda vodu v kořenech, ale rosení, které je třeba dělat pravidelně. V zimním období snese rostlina i teploty od 5-10 stupňů, avšak potřebuje dostatek světla a je náchylná na výskyt škůdců.

Použití marakuji

Marakuja se využívá zejména na šťávu do džusů. Často se jí rosolovitá dužina využívá do džemů a zavařenin. Nejlepší je konzumovat plody, které mají svraštělou slupku, protože vláha z ní přešla do dužiny. Používá se do jogurtů, dezertů, zmrzliny, či exotických dresinků. Využívají se i listy, které působí jako uklidňující tonikum a zároveň léčí srdce. V Brazílii připravují z marakuji sirup, který léčí astma a nemoci dýchacího aparátu.

Ilustrační foto: Fotolia.com

Přečtěte si více: Dračí ovoce (Pitahaya)


Diskuse k článku Marakuja

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Marakuja