Charakteristika papáji
Papája je vysoká rostlina, která je podobná na první pohled palmě. Má rovný vysoký kmen a korunu utvořenou z lesklých a mohutných listů. Typické výřezy na kmeni tvoří odumírající listy. Roste rychle, ale rodí jen krátký čas (5 let). Plody vyrůstají na vrcholu pod korunou listů přímo z kmene. Plody papáji jsou oválného hruškovitého tvaru. Plod je asi 10 až 20 cm dlouhý a může dosahovat hmotnost až 10 kg. Vývozu však doporučují a sbírají plody o hmotnosti 0,5 až 1 kg. Ve stavu zralosti je papája zelenožluté barvy s měkkou oranžovou dužinou, ve které jsou ukryty malé černé bobuľkovité semínka. Plod má charakteristickou melounovou chuť. Některé plody v našich supermarketech mají rozdílnou chuť, až pachuť, což je způsobeno předčasným sběrem nezralých plodů.
Původ papáji
Do našich končin přivezli papáju portugalští mořeplavci v polovině 16. století z oblasti Střední a Jižní Ameriky. V Evropě je nejčastěji prodávanou odrůdou Hawajské papája, zvaná solo.
Nutriční složení papáji
Papája je velmi vhodnou dietní volbou, protože obsahuje mnoho důležitých minerálních látek a na druhé straně, obsahuje minimální množství sacharidů. Z minerálních látek obsahuje fosfor, draslík, vápník a železo. Z vitamínů je v papáji obsažen především vitamin C a vitaminy skupiny B (B1, B2 a B5). Kvůli vysokému množství provitaminu A papája příznivě ovlivňuje vitalitu buněk, chrání sliznice a příznivě působí na zrak.
V době dozrávání obsahuje papája nejvíce enzymu papainu, který ji chrání před hmyzem a pro lidské zdraví je nesmírně přínosný. Papain je důležitý při procesu štěpení bílkovin na aminokyseliny, prospěšný pro proces trávení a má příznivý, očistný účinek na organismus.
Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace papáji
Papája zmírňuje zánět, posiluje imunitní systém, chrání před volnými radikály a nepříznivými následky stresu. Již obsah vitamínů a enzymů naznačuje zdravotní výhody konzumace tohoto ovoce. Především je důležitá pro správné fungování trávicího systému. Doporučuje se při problémech s trávením, vředy žaludku a dvanáctníku. Papája je vhodná i při nedostatečné činnosti slinivky. Enzymatické přípravky se používají při léčbě revmatismu. Zajímavá je konzumace Papajová semínek, které mají nevšední pálivou chuť a používají se při očišťování střev, nebo jako ochrana před střevními parazity. Je vhodné je konzumovat před jídlem, aby se mohl rozvinout jejich účinek. Semínka se musí dobře rozkousat, a pokud vám překáží jejich pálivá chuť, konzumujte je s troškou medu.
Pěstování papáji
Pokud si chcete papáju vypěstovat doma, je nejlepší umístit ji do teplého a dostatečně vlhkého prostředí. Pro svůj optimální růst a rodivosť potřebuje výživnou půdu a dostatek slunce. Pěstuje se především v tropických zemích, kde je klima příznivá pro správný růst plodů.
Použití papáji
Papája je v našich obchodech dostupná po celý rok. Při jejím nákupu však třeba dávat pozor, aby nebyla až příliš měkká. Pokud se vám do plodu po stisknutí zaboří prsty, je až příliš přezrálý. Použití papáji je různorodé. Konzumují se šťávy v kombinaci s jiným ovocem. Dužina se přidává do salátů, nebo jako exotická příloha ke grilovanému masu. Pro zvýraznění její osobité chuti ji můžeme pokapat citronem nebo limetkovou šťávou. Je výbornou ingrediencí do zmrzlin a dezertů.
Ilustrační obrázek: Fotolia.com
Diskuse k článku Papája
Powered by Facebook Comments