Tamarind

3 července, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  6885
Koření exotické ovocie tamarind

Charakteristika tamarindu

Tamarind sice nevypadá velmi lákavě, ale většinu překvapí svou netradiční chutí. Toto exotické ovoce se stává součástí naší kuchyně zejména díky své chuti a příznivým účinkem na trávení. Tamarindy jsou plodem stromu - Tamarinda indického - vysokého a 20 metrů s hustou pravidelnou korunou. Paradoxně k názvu pochází z oblasti subtropického pásma Afriky. V období kvetení pokryjí strom bílo-červené květy. Plody rostou směrem dolů. Každý z nich má tvrdší slupku av ní je 2 až 10 tvrdých tmavohnědých semen ukrytých v lahodné dužině.

Původ tamarindu

Tamarind znali už obyvatelé Starověkého Řecka a Egypta ve 4. století před naším letopočtem. Karavany obtěžkané plody tamarindu, a jinými starověkými poklady, byly odpradávna obchodním artiklem převáženým napříč Saharou a díky arabským kupcům se s ním obchodovalo po celém Oriente. Dnes se pěstuje převážně v jihovýchodní Asii. V bytových podmínkách může být skvělým dekoračním stromečkem.

Nutriční složení tamarindu

Tamarind obsahuje základní vitamíny a stopové prvky podstatné pro správné fungování organismu. Lepkavá dužina je zdrojem jednoduchých polysacharidů, vlákniny a pektinu. 100 gramů dužiny obsahuje 13% vlákniny. Tamarind má vysoký obsah kyseliny vinné, která, kromě toho, že dodává jídlu kyselou chuť, je i silným antioxidantem. Obsahuje i mnoho těkavých fytochemikálií jako kyselina skořicová a limonen. Nezanedbatelný je i obsah minerálních látek jako železo, měď, draslík, vápník, selen a železo.

Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace tamarindu

Vysoký obsah vlákniny a jednoduchých polysacharidů v tamarindu je dobrý zejména pro ty, kteří trpí zácpou. Doporučuje se i onkologickým pacientům, jejichž postihla rakovina tlustého střeva. Draslík pomáhá kontrolovat tepovou frekvenci a krevní tlak. Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Tamarind obsahuje vitamíny a antioxidanty, které napomáhají štěpit enzymy a tím optimalizují fungování metabolismu. Nebyly prokázány jeho údajné toxické vlastnosti a tak je vhodný i pro maminky a těhotné ženy.

Pěstování tamarindu

Rostlinu tamarindu si vypěstujeme ze semen poměrně rychle a jednoduše. Semena tamarindu vyklíčí již za pár týdnů. Je to teplomilná rostlina, jejíž vyhovuje světlo a teplota kolem 28 až 30 stupňů. Zejména mladé rostliny jsou choulostivé na teplotní změny, přelití či vysušení. Rostlina plodí po přibližně 10 letech a můžeme ji pěstovat i jako bonsaj.

Použití tamarindu

Tamarindy jsou jednou z nejvyhledávanějších složek indické kuchyně. K vyhledávaným patří i v oblasti Středního východu av asijské gastronomii. V některých indických domácnostech se těší oblibě čerstvé ovoce, které se servíruje pomocí dřevěné hole. Konzumují se i čerstvě nařezané plody.

Kus dužiny postačí namočit do horké vody na 10 minut a máte nevšední zákusek. Dužinu můžete ve sklenici rozpustit a šťávu použijete na vaření-jako omáčku. Tamarind je vhodný i jako součást marinády. Šťáva TAMARINDY spolu s cukrem, medem, kardamonem, hřebíčkem a koriandrem tvoří osvěžující orientální nápoj.

Ilustrační foto: Fotolia.com

Přečtěte si více: Okra


Diskuse k článku Tamarind

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Tamarind