Čekanka

12 června, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  6211
Koření čakanka cigória

Charakteristika čekanky

Již staří Egypťané věřili v zázračné léčivé a kosmetické účinky čekanky. V našich končinách prověřili čekanku zejména válečné roky, kdy se z mletých cikorkových kořenů připravovala káva. Čekanka je trvanlivá rostlina s bílými až růžovými květy, které se otevírají pouze tehdy, pokud na ně svítí slunce. Je nenáročná na pěstování a dobře se jí daří na jihu a západě Slovenska.

Původ čekanky

Čekanka pravděpodobně pochází z Egypta, kde roste dodnes. V přirozených podmínkách se stále vyskytuje i v oblasti Středozemního moře av Řecku, kde se dodnes těší velké oblibě. Do našich končin se rozšířila v 19. století z již zmíněných přímořských lokalit. Naši předkové ji nazývali i Kořen Svatého Petra a čekanka nasbíraná během tohoto svátku byla prý nejzdravější.

Nutriční složení čekanky

Jemné čekankové puky obsahují vysoký podíl vitamínu A (až 33% hmotnostních) a vitamínu C (12 %). Obsahuje i velké množství vitamínů K a E. Nejdůležitější látkou je však hořká tříslovina zvaná intybín (glykosid) a inulin. Čekanka obsahuje poměrně velké množství vlákniny. Mezi minerální a stopové prvky obsažené v čekance patří fosfor, draslík, železo a vápník.

Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace čekanky

Čekanka má blahodárné účinky na trávení a zažívání. Hořké látky, které obsahuje, působí příznivě na vylučování žaludečních šťáv. Má i jemně žlučopudný účinek, proto se doporučuje při chorobách žlučníku a žaludku. Pro svou jemnost je vhodná i při dráždivých onemocněních slinivky a žaludku, jako jsou například vředy. Při vnějším použití se doporučuje obklad z cikorkových listů u některých druhů ekzémů. Odvar nebo čaj z čekanky, podle dávných receptů, zaručuje nerušený spánek.

Pěstování čekanky

U nás se pěstuje čekanka především na export a to na úrodných až humusovitá půdách bez ohledu na polohu. Čekanka se pěstuje přímo ze semene, které bychom měli zasít nejpozději v červnu. Půdu je třeba udržovat bez plevele a prekyprenú. Sklizeň probíhá v říjnu až listopadu za suchého počasí. Sklízí se celá rostlina, která se pak zpracovává podle potřeby.

Použití čekanky

Čekanka se používá pro přípravu bylinných čajových směsí. Její kořen na přípravu tzv. kávovinových směsí. Známé je také použití účinných látek z čekanky v kosmetice a homeopatii, kde se využívá jako tinktura při onemocněních jater, žaludku a žlučníku. Pokud máte rádi hořkou chuť, můžete si z ní připravit i chutný a zdravý salát.

Ilustrační foto: Fotolia.com

Přečtěte si více: Kiwano


Diskuse k článku Čekanka

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Čekanka