Charakteristika Kiwano
Kiwano, nebo i africká rohatá okurka je plodem tykvovitých zeleniny. Vzhledem připomíná meloun. Má prodloužený tvar, oranžovou až žlutou barvu a drsný povrch. Vnitřek plodu vyplňuje mazlavá zelená dužina plná malých černých jadérek.
Původ Kiwano
Domovem této tropické rostliny je Kalahárská poušť. Kiwano se pěstuje i na Novém Zélandu, Austrálii, Izraeli iv Kalifornii. Název kiwano je u nás rozšířeným pojmenováním, i když jde o obchodní jméno jednoho z australských pěstitelů.
Nutriční složení Kiwano
Kiwano obsahuje velké množství draslíku a hořčíku. Pokryje až 40 % denní dávky vitaminu C. Je to také ideální dietní potravina, nakolik se v 100 g plodu nachází jen 100 kalorií, čili třikrát méně než v banánu.
Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace Kiwano
Má zklidňující účinek, zklidňuje křeče a podrážděnost. Díky vitamínu C posiluje obranyschopnost a imunitu. Je ideálním dietním doplňkem.
Pěstování Kiwano
Kiwano se dá pěstovat iu nás ve sklenících nebo na slunném, ale ne příliš větrném místě. Potřebujeme však oporu v podobě stabilních tyčí, kolem kterých se bude liána s plody obtáčet. Do vnějších podmínek se doporučuje přesazovat, až když teplota dosáhne konstantních 15 stupňů. Na jedné rostlině může vyrůst až 100 plodů.
Použití Kiwano
Kiwano se hodí do sladkých, ale i slaných jídel. Používá se především do salátů a marmelád, Nejčastěji se využívá k dekoraci, nebo jako přísada do zmrzliny. Má chuť příbuznou kiwi, banánu nebo nasládlé okurky zadělané citronovou šťávou.
Ilustrační foto: Fotolia.com
Diskuse k článku Kiwano
Powered by Facebook Comments