Okra

12 června, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  5770
Koření okra

Charakteristika okry

Okra nevšední je rostlina tvarem podobná malé zelené paprice. Jsou to plody ibišku jedlého, které mají nevýraznou chuť. Je to jednoletá teplomilná rostlina, která má krásné žlutočervené květy. Plody rostou na vysoké dřevnaté stonku (220 až 300 cm). V našich končinách se pěstují spíše odrůdy nižšího vzrůstu. Patří do jedné čeledi s bavlnou a slézem.

Původ okry

Původ okry není zcela znám. Předpokládá se, že pochází z teplých oblastí Karibiku, kde je dodnes oblíbená jako rostlina předků. Ve svém jídelníčku ji mají i obyvatelé centrální Afriky. Známý je příběh o jejím rozšíření. V 13. století se z oblastí kolem Nilu dostala okra až do Asie av 17. století do Ameriky, kde se během války v 19. století používala jako náhrada kávy. Okra je dnes oblíbená i v Turecku a Řecku.

Nutriční složení okry

Okra je velmi zdravá plodina, která obsahuje málo kalorií (30 kalorií na 100 g) a mnoho výživných látek a vitamínů. Je zdrojem hořčíku (12 %) a vlákniny (8 %). Obsahuje vápník, železo a kyselinu listovou. Ze škály vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny A, K av menším množství i vitamín C.

Léčivé účinky a zdravotní výhody konzumace okry

Tato zelenina je vhodnou součástí dietních a redukčních programů. Známé jsou i její prospěšné účinky na trávení a peristaltiku střev. Její konzumace prospívá pokožce. Je jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů z zelených druhů zeleniny. Posiluje imunitu a strukturu kostí a šlach.

Pěstování okry

Jelikož jde o teplomilnou rostlinu, její pěstování je v našich končinách poměrně složité. Proces začíná výsevem do pařeniště a do půdy se přenáší až tehdy, když už nehrozí žádné mrazy. Na sběr jsou vhodné 3 až 5-denní plody. Kdybychom je na rostlině nechali déle zrát, jsou tvrdé a nepříliš chutné. Plody jsou podobné chilli papričkám, jsou zelené a hladké, poměrně stejného tvaru a velikosti. Jsou však i odrůdy, jejichž plody jsou drsné, červené a mnohem větší.

Použití okry

Po nakrájení začnou semena okry vypouštět lepkavou látku, proto se používá, podobně jako cukety, do omáček a polévek na zahuštění. Nesmí přijít do kontaktu s hliníkovým a měděným nádobím, protože změní barvu a stane se ne moc chutnou. Může se připravovat vařením, pečením, dušením nebo jíst v syrovém stavu. Je součástí balkánského pokrmu džuvač. K nám se dováží v zeleninových směsích. Sušený plod okry se rozemele a používá jako koření.

Ilustrační foto: Fotolia.com

Přečtěte si více: Čekanka


Diskuse k článku Okra

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskuse k článku Okra