Proces hubnutí může být v dnešní době opravdu náročný. Informace o různých dietních programech najdete již všude. Mnohé z nich nejsou zrovna nejzdravějším řešením, protože vylučují zdravé a prospěšné potraviny jako luštěniny, ovoce nebo celozrnné výrobky. Hubnutí pomocí těchto programů vám může zapříčinit dlouhodobé zdravotní problémy. Vyvážená dieta se sníženým obsahem kalorií a porcemi je tou nejlepší cestou k redukci váhy.
Ovoce a zelenina, základ zdravé diety a zdravého hubnutí
Zelenina i ovoce by měly být součástí zdravého plánu na hubnutí. Obsahují velké množství vitamínů a živin, které jsou pro organismus nepostradatelné. Zelenina jako například brokolice, zelené fazolky a mrkev, obsahují minimální množství kalorií a jsou při dietě vhodnější než zelenina, která obsahuje škrob (brambory, kukuřice). Zaměřte se na čtyři až pět porcí zeleniny denně a nevyhýbejte se ani ovoci, které byste si na talíř měli naservírovat čtyřikrát denně. Vláknina, kterou zelenina a ovoce obsahují, vám pomůže zasytit se na delší dobu.
Zrna a celozrnné výrobky by neměly chybět při zdravém hubnutí
Celá zrna obsahují mnohem více vlákniny a nasytí na delší dobu než rafinované obiloviny. Při nákupu hledejte na obalu slovo celozrnné. Celozrnné výrobky a potraviny z celých zrn vám poskytnou vlákninu, vitamíny a minerály (jsou výborným zdrojem draslíku). Nemusí být ani nízkokalorické, aby prospívaly našemu zdraví. Najděte si místo na 4 porce celozrnných výrobků a semen denně.
Mléčné výrobky pomáhají při hubnutí
Tři porce nízkotučných mléčných výrobků vám mohou pomoci řídit svou hmotnost správným směrem. Nízkotučné mléčné výrobky jsou nízkotučné nebo odtučněné. Patří sem mléko, nízkotučný jogurt a nízkotučný sýr. Jeden pohár odtučněného mléka obsahuje pouze 90 kalorií a mnoho nízkotučných mléčných výrobků má méně než 100 kalorií. Takové potraviny jsou ideálním občerstvením či doplňkem stravy během dne.
Maso a proteiny pro zdravé hubnutí
Proces hubnutí mohou kazit naoko nevinné složky jako maso a masné výrobky. Stačí se však zamyslet při jejich nákupu. Při výběru hovězího masa se zaměřte na libové kousky a výrobky z něj by neměly obsahovat méně než 93 % masa. U drůbeže hledejte zejména kousky bez kůže, protože ta obsahuje hodně tuku. Ryby jsou výborným zdrojem bílkovin a vhodně upraveny bychom je měli mít na talíři dvakrát týdně. Ani vejcím bychom se neměli vyhýbat, protože poskytují stejné množství bílkovin jako porce masa. Maso můžeme nahradit v potravě i sušenou fazolkami, která obsahuje bílkoviny a železo.
Ilustrační foto Fotolia.com
Diskuse k článku Co jíst při zdravém hubnutí
Powered by Facebook Comments