Sloučeniny v potravinách , které vás udržují ve zdraví

15 prosince, 2011 0 komentářů Sdílet Vidění:  3966
zdravé zlúčeniny v potravinách

alicin - sloučenina nacházející se v česneku, má antibakteriální a protiplísňové účinky

antioxidanty - sloučeniny, které jsou přítomny v ovoci a zelenině. Zabraňují škodlivým účinkům volných radikálů

antokyanín - antioxidant, který je přítomen v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Antokyanového zbarvení je tmavě purpurová barva přechází barvivo

betaglukan - rozpustná vláknina, zdraví velmi prospěšná, nachází se v ovsu a ječmeni

betakryptoxantín - sloučenina karotenoidu a antioxidantu, je přítomna v papáji, červeném melounu a zimní dýni

betasitosterol - rostlinná chemická látka, vyskytující se v mnoha přírodních potravinách, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi

bromelain - enzym, který má protizánětlivé účinky, pomáhá při poruchách trávení, nachází se v ananasu

dialyl sulfid - sloučenina síry, nachází se v česneku, má protirakovinné účinky

diindolylmetán - sloučenina s protinádorovými a protibakteriálními účinky, přítomna je v brokolici a jiné brukvovitých zelenině

elektrolyty - látky, které obsahují volné ionty, například sodík, vápník, draslík, hořčík a chloridy

fenyletylamin - přírodní látka nacházející se v čokoládě, příznivě působí na náladu

flavonoidy - bioaktivní sloučeniny, působí protizánětlivě, nacházejí se v mnoha přírodních potravinách

fucoidan - polysacharid, nachází se v mnoha mořských řasách, ničí rakovinné buňky

fytochemikálie - působí jako antioxidanty, přírodní rostlinné sloučeniny, přítomné v ovoci a zelenině

fytosteroly - rostlinné sloučeniny, snižují hladinu cholesterolu v krvi

glukosinoláty - rostlinné látky, mají protirakovinné účinky, nacházejí se v brokolici, růžičkové kapustě, zelí, hořčičné semínkách av jiné brukvovitých zelenině

hesperidin - flavonoid, přítomný v citrusových plodech, chrání srdce a má protirakovinné účinky

homocystein - aminokyselina krve, její vysoká hladina je spojena s rizikem srdečního infarktu a srdečně- cévních chorob

inulin - druh uhlovodíku, který je vhodný pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi

izoflavonoidy - sloučeniny fytoestrogenu, v těle fungují jako estrogen, nacházejí se v sóji a jiných potravinách

kaempferol - antioxidant přítomen v grapefruitu, fenyklu a brokolici

karotenoidy - fungují jako antioxidanty, některé se v těle mění na vitamin A, přítomné v ovoci a zelenině

karvon - přírodní látka, působí proti křečím, nachází se v kmínový semínkách

kvercetin - flavonoid, protizánětlivé účinky, nachází se v jablkách, cibuli a kapari

kyselina alginová - polysacharid, má schopnost odstraňovat z těla těžké kovy, přítomna v mořských řasách

kyselina elagová - polyfenolový antioxidant, protirakovinné účinky, nachází se v bobulovém ovoci a zelenině

kyselina kávová - organická kyselina, přítomná v bylinkách, v některých druzích zeleniny a ovoce

limonen - sloučenina nacházející se v citrusových plodech, protirakovinné účinky

lutein - antioxidant, karotenoid potřebný na dobré vidění

lykopen - antioxidant, přítomný v červených plodech, protirakovinné účinky

melatonin - antioxidant produkován epifízou, reguluje spánkové cykly

pektát vápenatý - vláknina, dává ovoci a zelenině křupavost, snižuje hladinu cholesterolu v krvi

pektin - rozpustná vláknina, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, nachází se v ovoci a zelenině

proantokyanidy - druh flavonoidů, Posiluje stěny cév, udržují pokožku v dobrém stavu, nacházejí se v různých bobulových plodech

pterostilben - sloučenina snižující hladinu cholesterolu v krvi, obsažená v hroznech a borůvkách, výzkumy dokazují pozitivní vliv na rozpoznávací schopnosti člověka

resveratrol - antioxidant, má protizánětlivé, protirakovinné a protivirové účinky, nachází se v borůvkách a hrozně

rutin - antioxidant, flavonoid, posulňuje stěny cév

skvalen - sloučenina, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, snížit krevní tlak, nachází se v hnědé rýži, olivách, pšeničných klíčcích a amarantové semínkách

sulforatan - sloučenina s protirakovinnými účinky, nachází se v brukvovitých zelenině

tangeritín - antioxidant , snižuje hladinu cholesterolu v krvi , nachází se v citrusových plodech a hlavně v tangerinka

volné radikály - silně reaktivní molekuly způsobující stárnutí a degenerativní onemocnění

zeaxantin - antioxidant, zabezpečuje dobré vidění

Foto © pressmaster - Fotolia.com

Přečtěte si více: Jak zhubnout zdravě s rajčaty



Diskuse k článku Sloučeniny v potravinách , které vás udržují ve zdraví

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Sloučeniny v potravinách , které vás udržují ve zdraví