Tajemství úspěšného hubnutí od Pierra Dukana

24 ledna, 2013 0 komentářů Sdílet Vidění:  6486
tajomstvo dukanovej diéty

Kniha Dukanova dieta

Dukanovu dietu vyzkoušelo více než 3 miliony Francouzů a i po více než deseti letech, co byla publikována, se v žebříčcích nejprodávanějších knih drží v těsném závěsu za Harrym Potterem. Před rokem se v knižní podobě na pulty knihkupectví dostala i u nás, a jak se dalo čekat, dlouhodobě se drží v žebříčku top nejprodávanějších titulů. V současnosti si k ní můžete dokoupit i doplňující vydání s názvem Dukanova dieta v 350 receptech. Ptáte se, čím je Dukanova dieta jiná? Proč ji ve světě vyhledává a podstupuje stále více a více lidí? Jak to, že její popularita neustále roste? Chtěli byste vědět, jestli opravdu funguje?

Počátky vzniku Dukanovej diety nebo na začátku cesty k úspěšné ztrátě hmotnosti

Dr. Pierre Dukan se podle vlastních slov dostal k problematice diet a hubnutí vysloveně náhodou, když ho jednoho dne v ordinaci navštívil jeden z jeho pacientů s prosbou o pomoc ve stravování. Jako požitkář a milovník dobrého jídla a jak už to u Francouzů většinou bývá, i vína, dlouhodobě trpěl nadváhou, která mu s přibývajícím věkem začala způsobovat nemalé problémy - rychle se zadýchal , oblečení mu bylo neustále těsněji atd. . Nicméně základním požadavkem tohoto pacienta bylo, aby mu dr. Dukan nezakázal jíst maso. V té době věděl dr. Dukan o výživě a obezitě jen málo, ale uvědomil si jednu důležitou věc, kterou běžné redukční diety opomíjejí a na sestavení jednotlivých kroků diety se podíval i očima psychologa. A tu vznikly počátky Dukanovej diety, která jako metoda přihlíží k specifičnosti psychologie obézního člověka a zahrnuje podmínky nezbytné k dosažení úspěchu při jakémkoliv hubnutí. Tato metoda nabízí obéznímu člověku, který se pokouší zhubnout, soubor přesných pokynů ; nastoluje program, etapy a cíle, které nesnesou žádné komentáře ani prohřešky. Tato dieta člověka výrazně nefrustruje, protože se při ní neváží potraviny ani nepočítají kalorie, a poskytuje absolutní svobodu při konzumaci některých běžných potravin.

Dr. Dukan vychází z přesvědčení, že v počátcích svého druhu byl muž z hlediska své stavby a přirozené orientace stvořený pro lov zvířat a ryb a nahánění mořských i suchozemských zvířat. Žena se specializovala na sběr, zejména rostlin.

Vycházeje z této základní rovnice, tyto potraviny se brzy staly potravinami základními, pro lidstvo jako takové specifickými, nejbližšími, nejvznešenějšího , nejrozšířenějšími a pro člověka určujícími, ať už v rovině samotné výživy, nebo v té, která je z hlediska váhy ještě zajímavější - citové a emocionální stránky jedince. Od těch dob se tyto potraviny vyvíjely v permanentní společnosti člověka posilujícího jejich vzájemné spojení.

Proč jsou lidé obézní

Dr. Dukan takto podle vlastních slov velmi rychle pochopil, že tlustí lidé nejsou tlustí náhodou. Svým labužnictví a zdánlivou neschopností odolat jídlu totiž zakrývají potřebu odměnit se jím a tato potřeba je o to naléhavější, že se opírá o starodávné a v člověku hluboce zakořeněné stereotypy přežití. Uvědomil si, že tlustý člověk nemůže trvale zhubnout, pokud mu bude dávat pouze rady, jakékoli rozumné či vědecky podložené, protože nemá na výběr jinou možnost, jen poslechnout nebo utéct.

Podstata Dukanovej diety

Dukanova dieta v principu skládá ze čtyř fází, které na sebe navazují. Jejím cílem je dovést člověka k vytyčené hmotnosti, ale udržet si ji. Tyto čtyři etapy jedné diety s postupně ubývajícími omezeními jsou sestaveny tak, aby každá přinesla svůj efekt. Každá z těchto čtyř fází má specifický způsob fungování, ale všechny čtyři zároveň čerpají účinnost z čistých proteinů:

1. útočná fáze: krátká a úderná - bleskový start a intenzivní úbytek tělesné hmotnosti; trvá 2 až 7 dní, podle konkrétního případu. Pokud chcete o této fázi vědět víc, přečtěte si jídelníček útočné fáze Dukanovej diety.

2. střídavá/výletní fáze: střídání dvou režimů až po dosažení optimální hmotnosti - rovnoměrné hubnutí vedoucí přímo k vytoužené hmotnosti.

3. konsolidační fáze: 10 dní na každý ztracený kilogram - konsolidace čerstvě dosažené, ale ještě nestabilní tělesné hmotnosti během přesně stanoveného období; přechodné období mezi etapou přísné diety a etapou bez diety.

4. fáze definitivní stabilizace: proteinový čtvrtek + zřeknutí se výtahu + 3 lžíce ovesných otrub do konce života - definitivní stabilizace za cenu dodržování tří jednoduchých opatření, kterými je třeba se řídit po celý život; dodržovaná pouze jeden den v týdnu, ale po celý zbytek života, což umožňuje definitivní stabilizaci tělesné hmotnosti a za cenu důsledného úsilí dovoluje šest dní v týdnu žít a jíst bez pocitů viny a zvláštního omezování.

Při Dukanovej dietě nezapomínejte pít hodně vody

Pokoušet se zhubnout a nedodržovat pitný režim je pro organismus toxické a může vést až k úplnému zablokování ztráty hmotnosti. Lidský organismus, který během diety odbourává tuky, funguje podobně jako kterýkoli spalovací motor. Při spalování energie se uvolňuje teplo a odpad. Pokud ledviny odpadní látky nevylučují pravidelně, jejich hromadění se dříve či později končí přerušením spalování a zabrání jakékoli ztrátě hmotnosti. Jako příklad uvádí dr. Dukan motor v autě, kterému bychom utěsnili výfuk nebo oheň v krbu, který má komín zanesený sazemi. V obou případech by došlo k udušení a vyhasnutí v důsledku nahromaděných zplodin. Ve zkratce platí, že čím více pijeme, tím více močíme a ledviny mají větší možnost vylučovat odpad ze spálených potravin. Voda proto lze považovat za nejlepší přírodní diuretikum.

Při Dukanovej dietě, zejména během její útočné fáze, kdy se konzumují pouze bílkoviny, je nezbytné, kromě případů zadržování vody hormonálního původu nebo při ledvinové nedostatečnosti, vypít každý den jeden a půl litru vody, nejlépe minerální, ale také jakékoliv jiné tekutiny - černého či bylinkového čaje nebo kávy.

Když ráno vypijete hrnek čaje, v průběhu dopoledne velkou sklenici vody, další dva během oběda a šálek kávy po něm, odpoledne zase jeden pohár vody ak večeři dva - už jste bez problémů vypili dva litry.

Nezapomínejte také na fakt, že v běžném pojetí se pocit prázdného žaludku často ztotožňuje s hladem, což není zcela nesprávné. Voda vypitá při pojídání se smíchá s potravou, čímž se zvýší celkový objem přijaté stravy, roztáhne se žaludek a vznikne pocit plnosti, což jsou první znaky sytosti a přejedení. Právě proto je třeba pít při jídle, ale zkušenost nás učí, že toto gesto, kterým zaměstnáváme ústa, funguje stejně dobře i mimo času na jídlo, například v mimořádně nebezpečné denní fázi mezi 17. a 20.hodinou. Často postačí velký pohár jakéhokoliv nápoje, abychom potlačili chuť na jídlo.

Zdroj: Dr. Pierre Dukan - Dukanova dieta, Dr. Pierre Dukan - Dukanova dieta v 350 receptech

Ilustrační foto © Apopse - Fotolia.com

Přečtěte si více: Jak zhubnout s banány



Diskuse k článku Tajemství úspěšného hubnutí od Pierra Dukana

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Tajemství úspěšného hubnutí od Pierra Dukana