Diabetes mellitus, lidově nazývaný cukrovka, je trvalé metabolické onemocnění, při kterém se v těle zvyšuje hladinu cukru, nakolik si tělo neumí poradit s přijatým cukrem. Jídelníčkem cukrovkáře je velmi specifický a základem je pravidelný příjem potravy, dostatečný energetický příjem, správný podíl základních živin a vybrat si potraviny tak, aby byly vhodné pro tento typ onemocnění.
Cukrovka - zakázané potraviny v jídelníčku
Maso - V jídelníčku cukrovkáře jsou vhodné všechny typy masa, pokud nejsou tučné. Masné výrobky vybíráme podle obsahu tuku.
Přílohy - Zakázané jsou hranolky, krokety, houskový knedlík a suchárová houska.
Ovoce - V jídelníčku diabetika jsou zakázány tyto typy ovoce: hrozny, hrušky, žlutý meloun, kondenzované a sušené ovoce, slazené kompoty, ořechy para, kešu, vlašské, burské, datle, fíky, mák, kokos.
Zelenina - Zakázáno je podávat diabetikovi větší množství kukuřice, hrášku a mrkve.
Nápoje - V jídelníčku diabetika by se určitě neměly vyskytovat žádné slazené šťávy, vody a džusy, také alkoholické nápoje, malkao a karamelové mléko.
Koření - Zakázané jsou všechny druhy velmi pikantního a ostrého koření.
Moučníky - Moučníky se obvykle nepodávají, protože jejich příprava vyžaduje zvláštní přípravu se speciálními sladidly - cyclamaty. Jako dezert můžeme podávat ovocný salát nebo želé.
Vzorový jídelníček při cukrovce (Diabetes mellitus)
PONDĚLÍ
- Snídaně: Krůtí šunka, černý chléb (celozrnný chléb), dia čaj, paprika
- Svačina: Jablko
- Oběd: Zeleninový vývar s nudlemi , krůtí sendvič (2 krajíce celozrnného toastu, 1ČL majonézy, nízkotučný sýr, krůtí maso), jablko
- Svačina: Dia pudink
- Večeře: Plněná paprika, brambory
ÚTERÝ
- Snídaně: Cereálie s mlékem, malý banán
- Svačina: Porce ovoce a dia cereální tyčinka
- Oběd: Řecký zeleninový salát s kuřecími prsy, krajíc celozrnného chleba, pomerančový džus dia
- Svačina: Nízkotučný bílý jogurt (můžete přisladit dia sladidlem)
- Večeře: Vepřové maso s rajčatovou omáčkou, hnědá rýže, ovoce
STŘEDA
- Snídaně: Celozrnný muffin, sklenici mléka, 1/2 sklenice borůvek
- Svačina: Čerstvé ovoce
- Oběd: Maďarský guláš, kolínka, 1/2 sklenice čerstvého ananasu, zeleninový salát
- Svačina: Malé jablko
- Večeře: Dušená ryba (tilapie), vařená quinoa, středně velká nektarinka
ČTVRTEK
- Snídaně: Celozrnný toast s arašídovým máslem a dia džemem
- Svačina: Středně velký pomeranč
- Oběd: Dušené kuře na meruňkách, hnědá rýže, 1/2 sklenice dušené chřestu, 1/2 sklenice manga
- Svačina: Sušené nedoslazovanou ovoce
- Večeře: Pečený halibut s banánovo - pomerančovou omáčkou (rybu připravíme obvyklým způsobem, na omáčku uvaříme krájené banány, oloupané pomeranče, čerstvou pomerančovou šťávu, ochutíme koriandrem, limetkovým džusem a solí, vaříme do zhoustnutí)
PÁTEK
- Snídaně: Rychlé snídaňové taco (2 kukuřičné placky, nízkotučný sýr čedar, 1/2 sklenice eggcheese), švestka a sklenici nízkotučného mléka
- Svačina: 1 sklenici mléka a porce ostružin
- Oběd: Vegetariánský burger, ledový salát, okurka
- Svačina: Nízkotučný jogurt
- Večeře: Vařené vepřové maso, kapustová prívarok, vařené brambory
SOBOTA
- Snídaně: Míchaná vejce, 1 plátek celozrnného chleba, 1 sklenice mléka, grapefruit
- Svačina: Malý banán
- Oběd: Vařené vepřové maso, špenát (jako prívarok nebo čerstvý listový špenát), brambory, dia kompot
- Svačina: Slunečnicový chléb, dia čaj
- Večeře: Telecí maso na přírodně, hnědá rýže (příp. tarhoňa), zeleninový salát
NEDĚLE
- Snídaně: Ovesná kaše
- Svačina: Cherry rajčata s riccottou
- Oběd: Kuřecí maso připravené v páře se zeleným olivami a sušenými švestkami, vařená hnědá rýže
- Svačina: 2 kivi
- Večeře: Rybě filé s bramborovou kaší, dia okurky
Foto © fovito - Fotolia.com
Diskuse k článku Diabetes mellitus jídelníček
Powered by Facebook Comments