Průjem
Průjem nazývaná také diarrhea je charakterizována častou řídkou stolicí 4 a více krát denně. Průjem může být akutní nebo chronická.
Akutní průjem
Akutní průjem trvá přibližně 5-7 dnů a vzniká při infekčním základě, při alergii nebo intoleranci na potraviny, případně nastává po aplikaci některých léků.
Chronický průjem
Chronický průjem trvá více než 3 týdny. Při chronické průjmu se může vyskytnout deficit vitamínů, minerálních látek a živin.
Stravování při průjmu
Pokud trpíte průjmem, jogurt je potravinou, která již po staletí pomáhá lidem při problémech s průjmem a při obnově narušené střevní mikroflóry.
Rýžový odvar, rýže nebo rýžová kaše je také účinný prostředek při průjmech.
Výborný přírodní prostředek proti průjmu je mrkev. Mrkvová šťáva, tepelně upravená mrkev či mrkev nastrouhaná najemno má vysoký obsah látek, které zpomalují peristaltiku střev a pomáhají při útlumu bolestivých křečí provázejících průjem.
Další vynikající potravinou při průjmu je česnek. Česnek ničí mikroorganismy. Podobné účinky má i jablko. Jablko ničí bakterie, zabraňuje jejich rozmnožování a odstraňuje jejich se stolicí.
Meruňky, banány a borůvky jsou nejlepšími přírodními prostředky při léčbě průjmu.
Bylinkové čaje a léčba průjmu
- Mátový a heřmánkový čaj
- minerální voda
Při průjmu je potřeba zvýšit příjem tekutin. Průjem může způsobit dehydrataci. Tekutinami je třeba nahradit ztracené tekutiny například bylinkovými čaji. Také je dobré pít pravidelně neslazené minerální vody, aby se nahradily vyloučeno minerální látky.
Úprava stravy při průjmu
Při průjmu je třeba se vyhýbat následujícím potravinám:
- uzeniny, tučné maso, škvarky
- vnitřnosti a slanina
- mléko a mléčné výrobky
- luštěniny
- koření
- kofein a alkohol
- cukrovinky
- obiloviny a celozrnné výrobky
Ilustrační foto © Africa Studio - Fotolia.com
Diskuse k článku Jídelníček při průjmu
Powered by Facebook Comments