Vědci každý den potvrzují, že existuje souvislost mezi výskytem bakterií v trávicím střevě a celkovým zdravotním stavem jedince. Jedním ze způsobů jak se dá omezit výskyt nežádoucích bakterií v trávicím traktu, respektive zvýšit výskyt prospěšných bakterií, je konzumace probiotických fermentovaných (kvašených) potravin.
Fermentované potraviny zlepšují trávení. Proces fermentace nebo kvašení potravin se dá přirovnat k pretráveniu. Tento proces usnadňuje tělu následné trávení a pomáhá vstřebat živiny.
Proces fermentace zvyšuje výživnost potravin. Studie prokázaly, že tradiční mléčné kvašené výrobky poskytují více vitamínů než mléko. I zelenina, ovoce, fazole a obiloviny se stávají po fermentaci výživnejšími.
Fermentace zároveň zbaví potraviny nežádoucích látek, například kyseliny fytové. Snížení obsahu tohoto druhu kyseliny v obilovinách, luštěninách, ořeších a semenech, usnadní absorbování minerálů.
Kyselé zelí
Pochopitelně jedničkou v našem seznamu fermentovaných (kvašených) potravin je kysané zelí. Je doplněna o vitamin C, B a K, jejichž účinky procesem kvašení ještě více vyniknou. Dále obsahuje mnoho probiotik, najdeme v ní prospěšné bakterie Leuconostoc, Pediococcus a Lactobacillus. Pokud kupujete zelí v supermarketu, siahajte po nepasterizovaných výrobcích, jelikož proces pasterizace zabíjí všechny užitečné bakterie.
Kimchi
Věděli jste, že průměrný Jihokorejci sní ročně 20 kilo kimchi? Kimchi je kvašená korejská specialita (používá se jako příloha) složená ze zelí, ředkvičky a okurky. Je plná vitamínu C a karotenu.
Miso
Miso je asijská specialita vyrobená z kvašených sojových bobů a je výborným zdrojem manganu , antioxidantů a zinku.
Kokosový jogurt
Kokosový jogurt je plný probiotik a mnohem snadněji stravitelný než klasický, mléčný jogurt. Kokosový ořech obsahuje antivirové, protiplísňové a antibakteriální složky. Navíc je plný elektrolytů, vápníku, draslíku a hořčíku.
Nakládaná zelenina
Sterilovaná, nakládaná fermentovaná či jednoduše řečeno zavařená zelenina obsahuje velké množství aktivních kultur (bakterií a enzymů). Pokud preferujete kupované zavařeniny, siahajte v obchodech po typech připravených bez octa. Možná chutnají stejně, ale nemají stejné zdravotní účinky. Například okurky připravované v bezoctovom nálevu jsou snadněji stravitelné a obsahují více živých kultur.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku 5 kvašených potravin, které vám zlepší trávení a zdraví
Powered by Facebook Comments