Není to tak dávno , co nám život zjednodušilo revoluční nařízení, podle kterého jsou výrobci povinni uvádět nutriční hodnoty výrobku viditelně a čitelně na obalu. Díky tomu, mají spotřebitelé lepší představu o tom, co jedí.
Přehled ztrácí spotřebitel mnohdy v označeních škodlivých látek a karcinogenů v potravinách. Jako malá pomůcka vám může sloužit náš seznam 7 nejškodlivějších látek, které se běžně vyskytují v potravinách.
Aspartam
Je to chemická látka založena na bázi fenylalaninu, neurotoxinu, který podle vědeckých studií může nepříznivě ovlivnit funkci mozku, způsobit změny v chování dospělých a dokonce mentální retardaci u dětí, jejichž matky v těhotenství aspartam konzumovali. Nežádoucí účinky mohou zahrnovat bolesti hlavy, křeče, menstruační potíže a zažívací potíže.
BHA a BHT
Tyto dvě látky jsou si složením podobné. Obě se používají k prevenci zežloutnutí u potravin obsahujících olej. Jsou to překvapivě všestranné látky, které mají protiplísňové účinky a zároveň prodlužují trvanlivost potravin a zároveň jsou silné karcinogeny. Ve výzkumech na laboratorních potkanech bylo prokázáno, že způsobují rakovinu.
Potravinářská barviva
Potravinářská barviva jsou navrženy k tomu, aby byly potraviny přitažlivější pro konzumenta. Zdaleka však nejsou zdravé. Karamelové barvivo obsahuje průmyslové rozpouštědla a karcinogeny. Červené barvivo se pojí s rozvojem nádorových onemocnění. Žluté a červené barvivo jsou úzce spojeny s agresivním chováním a rozvojem psychických problémů u dětí.
Hydrolyzovaný rostlinný protein
Jde o chemicky vyrobenou látku, která se používá na zvýraznění chuti. Nežádoucími účinky konzumace jsou bolesti hlavy, migrény, srdeční arytmie atd. Kromě této látky je třeba se vyvarovat i její "sourozencům" hydrolyzovaný kvasnicový extraktu a autolyzovaný kvasnicového extraktu.
Parabeny
Parabeny jsou chemické konzervační látky nejčastěji nalezené v kosmetice a kosmetických výrobků, ale najdeme je i v mnoha pečených výrobcích, jako je chléb, koláče, pečivo, obiloviny a některé zpracované maso. Navrženy jsou tak, aby inhibují přirozený růst plísní. Nežádoucími účinky jsou hormonální změny u žen, rakovina prsu a zároveň hormonální změny u mužů (nedostatek testosteronu).
Částečně hydrogenované oleje
Jsou v podstatě totožné s nasycenými tuky, jen mají nebezpečnější nežádoucí účinky. Potraviny , které obsahují tyto látky, by měly zůstat mimo vašeho nákupního košíku. Způsobují ucpávání cév a zvyšují hladinu cholesterolu.
Dusitany
Bez jejich přítomnosti by maso a masné výrobky již zakrátko nevypadalo velmi půvabně. Dusitany prodlužují trvanlivost potravin. Jsou to chemické látky, jejichž konzumace může ohrozit zejména alergiky a trpících migrénou. Častá konzumace dusitanů může způsobit růst a vznik rakovinný buněk v organismu.
Pokud se konzumaci dusitanů nelze vyhnout, dopřejte si dostatek vitamínu C a E.
Dobrá rada na závěr zní: pokud můžete, pečlivě vybírejte potraviny, které obsahují přírodní a organické složky a jejich složení na obalu je popsáno jednoduše a jednoznačně. Správnou volbou může být i nákup potravin a výrobků přímo u pěstitele.
Ilustrační foto: 123rf.com
Diskuse k článku 7 škodlivých potravin, které by se neměly dotknout vašich úst
Powered by Facebook Comments