Během několika posledních desetiletí, vědci zjistili, že ovoce a zelenina jsou bohaté na antioxidanty. Antioxidanty se nacházejí v mnoha potravinách, mezi které patří ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy, některé druhy masa, drůbeže a ryb.
Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky před účinky volných radikálů. Volné radikály jsou molekuly, které se v těle tvoří při rozkladu jídla nebo vnikají do organismu ve formě tabákového kouře nebo záření. Volné radikály mohou poškodit buňky a mohou hrát roli při tvorbě kardiovaskulárních nemocí, rakovině a mnoha dalších.
Výhody antioxidantů
Hlavním úkolem antioxidantů je ochrana buněk organismu před volnými radikály, které mohou způsobit poškození buněk. Poškození buněk stupňuje podmínky stárnutí.
- antioxidanty
- karotenoidy
Existuje více než 600 karotenoidů, všechny bojují proti volným radikálům a nacházejí se v potravinách. Karotenoidy pomáhají v boji proti některých typům rakoviny.
Riziko vzniku rakoviny mají kuřáci a lidé pracující s azbestem u kterých se podává? - Karoten. Nejnovější výzkumy ukazují zvýšené riziko vzniku plicní rakoviny.
Vitamin C - kyselina askorbová
Vitamin C chrání buňky před volnými radikály zevnitř i zvenku, udržuje zdravé krevní cévní, pomáhá při výstavbě vazivové tkáně, které je třeba při léčbě ran.
Chronický nedostatek vitaminu C zvyšuje riziko chorobných změn na cévách a naopak optimalizace příjmu vitamínu C působí ochranně.
Vitamín E
Vitamín E chrání tuky nacházející se v buňkách a rovněž se jeho konzumací snižuje riziko srdečních onemocnění a některých typů rakoviny.
U osob, které jsou pravidelně vystaveny různým negativním vlivům na organismus (kouření, cizorodé látky, alkohol, různé formy záření apod..), By měl být příjem vitaminu E vyšší a to kolem 50 mg denně.
Selen
Selen chrání buňky před negativním vlivem volných radikálů, pomáhá udržovat zdravé vlasy a nehty.
Selen je součástí glutathionperoxidázy, enzymu, který rozkládá peroxid vodíku a touto cestou chrání organismus před aktivními formami kyslíku. Pacienti s infarktem srdečního svalu mívají v krevním séru snížené koncentrace selenu.
Flavonoidy
Flavonoidy tvoří velmi pestrou a rozsáhlou skupinu polyfenolických sloučenin. Vyskytují se v potravinách rostlinného původu, např. v citrusových plodech, jablíčkách, rajčatech, v cibuli, houbách a všech druzích zeleniny, jakož i v nápojích, např. v čaji, v pivu, v bílém a zejména v červeném víně a v ovocných džusech. Chemická struktura flavonoidů je velmi rozmanitá. Byly zveřejněny první údaje, podle kterých zvýšený příjem flavonoidů snižuje riziko onemocnění srdce a cév.
Výskyt flavonoidů
- flavonoly - červené víno, černý a zelený čaj
- flavonóny - citrusové plody
- flavonoly - cibule, pórek, salát, křen, čaj, grep
- flavony - celer, petržel
- antokyanidiny - víno, červené ovoce, grep
- fenylpropanoidy - ovoce, obilí, rýže, zelí
Jisté je, že ani příjem velmi vysokých dávek antioxidantů nezajišťuje u lidí vystavených působení různých rizikových faktorů, např. kouření, vysokému krevnímu tlaku a jiným jednoznačnou ochranu před ischemickou chorobou srdeční nebo rakovinou plic.
Foto © Serghei Velusceac - Fotolia.com
Diskuse k článku Antioxidanty
Powered by Facebook Comments