Bezlepková dieta je určena pro lidi, kteří mají poruchu glutenové intolerance a celiakie.
Jídelníček a dovolené potraviny při bezlepkové dietě
tuky - živočišné tuky (máslo, sádlo, slanina), rostlinná másla, oleje rostlinné lisované za studena
mléko a mléčné výrobky - podle snášenlivosti, může se konzumovat v různých formách, acidofilní mléko, kyselé mléko, sójové mléko, sójové mléko v prášku, sojový jogurt bez lepku, kefír, jogurt, sýry měkké, tavené, tvrdé, eidam, bez výraznější příchutě, majonézy jen z tofu, jogurt nebo kysané smetany
polévky - polévky se zeleninou a luštěninami bez zahušťování, polévky zahuštěné bezlepkovou moukou, vývary čisté zeleninové a masové
maso a masné výrobky - hovězí, telecí, drůbež, holub, králík, krůta, sladkovodní ryby, z mořských ryb - tresčích filé, výrobky z masa: bezlepkové výrobky, sekaná, mletá masa, doma připravená masová pomazánka, drůbeží šunka, uzená šunka, debrecínská, cikánská pečeně
přílohy - rýže , rýže natural, kukuřičná kaše, brambory vařené, pečené, kaše, bezlepkové těstoviny a noky, pohankové knedlíky, luštěniny (fazole, čočka, soja, hrách)
zahušťování pokrmů - kukuřičný škrob (maizena), bramborový škrob (solamyl), bezlepková mouka, nastrouhané syrové brambory, sojová moučka, prolisovaná zelenina
zelenina - saláty, čerstvá syrová zelenina, dušená zelenina, vařená, zmrazená, sterilovaná, nakládaná, květák, mladá mrkev, kedlubny, hlávkový salát, mladé fazolky, špenát, rajčata bez slupky, v malém množství - celer, kapusta, petržel
brambory - jsou povoleny kromě těch, které se připravují na tucích
ovoce - všechny čerstvé druhy, ovocné šťávy sušené ovoce, ovoce kompotované, zmrazené, ovocné přesnídávky bez obiln.prísad, banány, meruňky, pomeranče, jablka, slunečnicová a sezamová jádra, mák, kokos, pára, kešu, ořechy, kandované ovoce
luštěniny - s výjimkou sóji se podávají v omezeném množství
nápoje - mléko podle snášenlivosti, přírodní šťávy, bylinkové, ovocné čaje, zrnková káva, minerální vody, karamelové mléko, mošty, přírodní a ovocné šťávy
cukrovinky - sladké pečivo pouze z bezlepkové mouky, čistá čokoláda, želé, Bílkové sněhové pečivo, neplněné tvrdé bonbony, pudinky, krémy, sézamky, zmrzliny označeny jako bezlepkové
sladidla - med, irbis, NutraSweet, cukr řepný, umělá sladidla
koření - kopr, majoránka, pažitka, bobkový list
obiloviny - rýže a ovesné vločky jsou dovoleny
vejce - do pečiva požíváme vaječný bílek
úprava masa - dušení, pečení, vaření, grilování bez tuku, v alobalové fólii av teflonové pánvi
Všechny uvedené potraviny je však třeba důrazně prostudovat, aby v nich nebyla z výrobního procesu přidána složka, která by mohla obsahovat alergen. Také výrobky a potraviny třeba vyzkoušet, nakolik má každý organismus jinou odpověď na složení výrobku.
Foto © Quade - Fotolia.com
Diskuse k článku Bezlepková dieta – dovolené potraviny
Powered by Facebook Comments