Vápník
Vápník je minerál, který je nejvíce zastoupen v lidském těle.
Vápník tvoří důležitou součást při tvorbě kostí a zubů. Vápník hraje roli pro zdraví a stavbu kostí. Kosti se neustále obnovují a přeměňují a každý rok se v kostech vymění přibližně 20 % vápníku.
Dostatečný přísun vápníku je nezbytný pro kojící matky, protože se využívá při tvorbě mléka pro dítě. Ovlivňuje také permeabilitu buněčných membrán a stěny krevních cév. Je nezbytným hemokoagulačních faktorem, taktéž ovlivňuje dráždivost svalů a přenos nervových podráždění.
Nedostatek vápníku
Nedostatek vápníku je poměrně častý zejména u starších lidí , dětí a žen.
Nedostatek vápníku je zapříčiněno nedostatečným zastoupením ve stravě a nedostatkem vitamínu D , který je potřebný pro resorpci vápníku . U starších lidí s nedostatkem pohybu dochází k vyplavování vápníku močí během spaní . Ohroženy jsou také děti, které mají nevyváženou stravu . Ohroženou skupinou jsou i ženy , které jsou těhotné nebo právě kojí , kdy je u nich příjem vápníku velmi důležitý .
Onemocnění z nedostatku vápníku
Delší nedostatek tohoto minerálu způsobuje následující onemocnění :
Křivice - rachitis
Křivice se vyskytuje u dětí ve věku do dvou let. Jejich kosti změknou a začnou se deformovat. Rachitis je výsledkem nedostatku vitaminu D a vápníku. Typickými příznaky jsou pozdější prořezávání zubů, děti jsou neklidné, málo spí, hrudní kost vyčnívá dopředu, kosti lebky jsou měkké. Lebka mě při rachitidě typický hranatý tvar a fontanela je otevřena ještě ve dvou letech. Nohy jsou zakryvené do písmene X nebo O.
Osteoporóza
Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje řídnutím kostí. Kosti se stávají křehké a velmi snadno se lámou. Příčinami jsou nedostatek vápníku, flóru, nedostatečné zatížení kostí a hormonální poruchy. Osteoporóza se vyskytuje hlavně u žen v menopauze.
Osteomalacie
Osteomalacie je měknutí kostí, které je zapříčiněno nedostatkem vitamínu D a nedostatkem vápníku, což vede k demineralizaci kostí.
Zubní kaz
Nedostatek vápníku způsobuje také zvýšený výskyt zubního kazu.
Nadbytek vápníku
Vyšší příjem vápníku není vhodný. Při přijímání dávek vyšších než 2000 mg vápníku denně, se může zvýšit hladina vápníku v krvi a moči, což může podpořit tvorbu vápenatých nánosů na stěnách cév a zvýšení tvorby kamenů v močové trubici.
Ztráty vápníku
Vstřebávání vápníku v trávicí soustavě je ovlivněno vitamínem D a to tak, že vstřebávání se zhoršuje nedostatkem vitamínu D. Zvýšené ztráty vápníku z těla jsou způsobeny nadbytečným konzumem cukrů, alkoholu, kávy a živočišných bílkovin. Taktéž i konzumace zinkových preparátů může způsobovat zvýšené ztráty vápníku.
Denní dávky vápníku
děti (0 - 8 let): 600 mg
děti (9 - 14 let): 700 mg
děti (15 - 17 let): 600 mg
dospělí: 500 mg
ženy v posledních třech měsících těhotenství a při kojení: 1200 mg
Potravinové zdroje vápníku (mg/100 g)
mák (1448), sýr Parmezán (1200), sýr Ementál ( 1000 ) , sýr Eidam (800), sezam (887) , sója (393), len (260), mandle (250), lískové oříšky (220), fíky sušené (218), kadeřávek (210), cizrna (140), špenát (125), mléko, jogurt, kefír (120), brokolice (100), pórek (80), kedlubny (70)
Hořčík
Hořčík je důležitý minerál, který ovlivňuje látkovou přeměnu vápníku a fosforu. Je nezbytným minerálem při metabolismu vitamínu C, účinkuje proti stresu a depresím. Je nezbytný pro stavbu kostí, zubů a nelze jej nahradit vápníkem. Hořčík zabraňuje tvorbě vápenatých kamínků a při ukládání vápníku v ledvinách a působí preventivně proti infarktem.
Nedostatek hořčíku
Nedostatek hořčíku v organismu způsobuje dekalcifikaci kostní tkán. Příznaky dekalcifikace jsou křeče, zvýšená dráždivost, zvýšené vylučování sli, slzení a ztenčování kůže.
Nadbytek hořčíku
Při zvýšené hladině hořčíku v organismu nastává utlumení nervové soustavy. Vzniká tak apatie a mohou dokonce selhat i dýchací centra.
Denní dávky hořčíku
dospělí: 300 - 400 mg
těhotné a kojící ženy více
Potravinové zdroje hořčíku (mg/100 g)
dýňová jádra (534), slunečnicová jádra (400), len (350), mák (331), sezam (322), pšeničné klíčky sušené (250), proso (200), pšenice (150), ovesné vločky (140), fazole bílá (130), hrách sušený (107), pohanka (100), čočka (80), špenát (60), sýr Eidam (60), kukuřice cukrová (46), kedlubny (45), banán (40).
Ilustrační foto © womue - Fotolia.com
Diskuse k článku Důležité minerály – vápník, hořčík
Powered by Facebook Comments