Éčka v potravinách

20 ledna, 2012 0 komentářů Sdílet Vidění:  2581
éčka v potravinách

S pojmem " Éčka " se určitě setkal každý z nás. Éčka se čím dál více používají v potravinách. Zlepšují barvu potravin, prodlužují trvanlivost, regulují kyselost, zahušťují potraviny, jsou to různé emulgátory, stabilizátory, rozpouštědla a další. Na jedné straně nám dělají potraviny atraktivnějšími, na straně druhé, mohou nám i uškodit .

Nebezpečné a zdraví škodlivé éčka

Poškození střeva

E220 - Oxid siřičitý

E221 - Siřičitan sodný

E222 - Hydrogensiřičitan sodný

E223 - Disiřičitan sodný

E224 - Disiřičitan draselný

Onemocnění pleti

E230 - Bifenyl

E231 - orthorfenylfenol

E232 - orthorfenylfenol sodný

E233 - Thiabendazol

Poškození trávení

E338 - Kyselina fosforečná

E339 - Fosforečnany sodné - tavící sůl

E340 - Fosforečnany draselné

E341 - Fosforečnany vápenaté

E407 - Karagenan

E450 - difosforečnan (sodný, draselný, vápanetý)

E463 - Hyprolosa

E466 - Sodná sůl

Ničení vitaminu B12

E200 - Kyselina sorbová

Zvýšení cholesterolu

E320 - Butylhydroxyanisol ( BHA )

E321 - Butylhydroxytoluen

Citlivost nervů

E311 - Oktylgallát

E312 - Dodecylgallát

Rakovinotvorné éčka

E131 - Patentní modř

E142 - Zeleň

E210 - Kyselina benzoová

E211 - Benzoan sodný

E213 - Benzoát vápenatý

E214 - ethylparabenu

E215 - Ethyl - p-hydroxybenzoát sodný

E216 - Propyl - p- hydroxybenzoát

E217 - Propyl - p-hydroxybenzoát sodný

E239 - Hexamethylentetramin

E249 - Dusitan draselný

E250 - Dusitan sodný

E251 - Dusičnan sodný

E252 - Dusičnan draselný

Ilustrační foto © Africa Studio - Fotolia.com




Diskuse k článku Éčka v potravinách

komentárov

Powered by Facebook Comments

Podobné články


Diskuse k článku Éčka v potravinách